Будівництво на Десятинці "кришують" працівники музею історії?


28 травня на Десятинному провулку, біля музею історії України, відбулась акція на підтримку музеєфікації фундаменту Десятинної церкви.

Активісти та місцеві мешканці поставили за мету домогтись створення на місці історичної споруди музею під відкритим небом,за класичними європейськими зразками, де було б представлено у належному вигляді фундамент церкви 10-го століття, фрагменти мозаїки та інших артефактів.

Активісти зробили імпровізовану фото-виставу, наклеївши зображення та плакати прямо на будівельний паркан. На фото були зображення відомих історичних пам'ятників історії світового значення - Стоунхендж, Парфенон, Баальбек, Римський форум, Пальміра, Ацтекські руїни, повідомляє громадська ініціатива "Збережи старий Київ".

Активісти нагадали, що всі ці об'єкти знаходяться під охороною  ЮНЕСКО і дбайливо зберігаються. Залишки Десятинної церкви мають не менш важливе значення для світової спадщини.

До акції приєдналось близько 200 небайдужих людей. Деякі з них розмістили на паркані плакати з зображенням попів та написами: "Попи-рейдери, горіть у пеклі киян!", "Попов, не ховайся за спинами попів!".

"Почувши виступи активістів, попи почали бити в дзвони з метою заглушити виступи. Декілька разів зі сторони церкви з'являлись церковники та намагались зірвати плакати", - сказали активісти.

О 17.00  біля паркану з'явились двоє людей та почали зривати плакати. Коли активісти викликалои міліцію, один з них представився заступником генерального директора музею історії України, Павлом Дорошенком, але жодних документів, що підтверджують особу, не показав.

Він наголосив, що паркан належить музею, а учасники акції завдають шкоди майну.

Як відомо, 17 травня комісія так і не змогла прийняти проект кращої пропозиції реставрації на місці Десятинної церкви.

У партії нагадали, що 25 травня близько 23.00 біля фундаменту Десятинної церкви почалося вивантаження будівельних вагончиків. При цьому представники забудовника відмовилися пред'явити будь-які дозвільні документи на проведення робіт охороні заповідника та працівникам міліції, які були викликані на місце подій.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ