Археологи кажуть, що не ставили вагончиків біля Десятинної церкви

27.05.2011  12:16

1 2 3 4 5 6
Незважаючи на запевняння головного архітектора Києва Сергія Целовальника про те, що вагончики біля Десятинної церкви встановили для археологів, самі археологи про майбутні розкопки нічого не знають.

Про це пише "Комерсант" з посиланням на директора Інституту археології Національної академії наук України Гліба Івакіна, який керує розкопками на місці Десятинної церкви.

"Ми нічого не знаємо про них (вагончики), нам навіть невідомо, хто їх привіз",- заявив Івакін.

Свою причетність до встановлення вагончиків заперечують і Українській православній церкві Московського патріархату.

"Я вам офіційно заявляю, що ми нічого не встановлювали, ніяке будівництво вести там не плануємо, не знаємо, хто це робить, і ніякого стосунку до того, що відбувається не маємо",- заявив голова Синодального відділу з архітектури, будівництва й охорони пам'ятників церковної архітектури протоієрей Віталій Косовський.

Разом з тим на умовах анонімності в УПЦ МП пояснили, що встановлення вагончиків є особистою ініціативою настоятеля Десятинного храму архімандрита Гедеона (Харона), відзначає видання.

"Отець Гедеон, мабуть, сам вирішив зайняти це місце, щоб що-небудь там побудувати. Усе це робилося без благословення, і ми самі не знаємо, як тепер виходити з ситуації, що склалася", - сказав співрозмовник видання.

Із самим отцем Гедеоном зв'язатися газеті не вдалося.

Водночас, за інформацією читача "Української правди", форумчанина Сергія SV, вагончики зовсім новенькі і охороняються. Також, за його словами, поряд з вагончиками встановили компресор-генератор.

Щоб попередити забудову території Десятинної церкви о 12.00 у суботу столичні мешканці організують громадську акцію за музеєфікацію фундаменту святині.

Усі фото форумчанина Сергія SV

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ