Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4ddaafe74f817/
Українська правда
Київ

Влада вже забула про будинок, де стався вибух

23.05.2011  22:05


Мешканці живуть один в одного на голові. Фото "Газети по-київськи"

Мешканці будинку 1 по вулиці Рогозівській, які в січні залишились без даху над головою, досі чекають на обіцяне житло.

Про це пише  "Газета по-київськи".

Доки мешканці поневіряються у гуртожитку будинок на Рогозівській охороняють двоє міліціонерів, щоб мародери все не розікрали.

Колишніх жителів будинку пускають лише за паспортом, попереджаючи, що перебувати в під'їзді небезпечно. І все-таки люди пробираються усередину, забирають меблі, посуд, одяг.

Нині багато з них тісняться у "маневровому" будинку по вул. Борщагівській (район КПІ), заселеному вкрай - жодна з 216 "відселенських" квартир не пустує.

"Нас живе в трьох кімнатах дев'ятеро людей, три покоління. Ми й раніше жили в трикімнатній квартирі, але вона була набагато просторіша. А тут кімнати маленькі. Ми порушували питання про поліпшення умов, приходила якась комісія, склали акт, що в нас загальна площа 58 метрів, але це явна неправда - ми нарахували близько сорока. Ну і як, думаєте, отут можуть жити дев'ять людей?!", - жаліється Надія Ходаковська.

Ремонт у цьому "тимчасовому" житлі довелося робити власним коштом. Від держави матеріальну допомогу вони так і не одержали й навіть не знають, на родину чи на людину збиралися давати обіцяні чиновниками три тисячі.

Квартплата ж за виділену державою квартиру приходить чимала - 1300 гривень, тож родині довелося самим втановлювати лічильники на воду й газ.

Не знають кияни нічого й про їхній постраждалий будинок: знесуть його чи будуть ремонтувати.

"Чиновники попіарились перед телекамерами, коли був медійний інтерес, а потім просто забули про нас. А от новий ЖЕК допомагає як може - оперативно міняють труби, крани, що течуть, постелили новий лінолеум", - сказала Ходаковська.

У квартирі Світлани Горбань теж живуть три покоління - шість людей.

"Спочатку нас вивезли в гуртожиток на Нивки, але там було жахливо - один туалет на поверх, один душ. Ледве добилися, щоб дали кімнату на Борщагівській, самі перевезли речі. Але тут дуже незатишно, я навіть згодна повернутися в аварійний старий будинок, аби тільки його трохи відремонтували", - розповіла Світлана.

А от Валентині Кайстро замість просторої однокімнатної квартири виділили... тільки кімнату, відзначає видання. У тій же квартирі проживають ще три людини: по черзі ходять на крихітну кухню й у такий же маленький санвузол.

Однак ситуація з мешканцями будинку по Рогозівській не найгірша. Мешканці будинку №16 по вулиці Червоноткацькій, де в 2005 році стався вибух газу, вже 6 років не можуть отримати житло.

20 родин із цього будинку дотепер проживають у "відселенській" багатоповерхівці на Борщагівській. 

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.