Екологи: у Києві знищують гирло Либіді


У Києві знищують парк - пам`ятку природи "Стародавнє гирло річки Либідь".

Як повідомляє Національний екологічний центр України, береги і власне русло річки перетвореніна комерційне сміттєзвалище.

"Фактично, це єдине місце на мапі Києва, де літописна Либідь збереглась у первинному вигляді, тому воно і охороняється законодавством як об`єкт природно-заповідного фонду", - йдеться у повідомленні. 

"Але, незважаючи на це, невідомі особи влаштували на території парку звалище твердих побутових відходів. Щодня на самовільно влаштований майданчик прибувають сміттєвози, водії розраховуються з "охоронцями" звалища, після чого звалюють відходи просто на березі річки Либідь, а іноді вивантажують сміття просто у воду", - зазначають екологи.

"Зрозуміло, що жодних дозволів на облаштування звалища у людей, що контролюють майданчик, немає, тож вони поспіхом намагаються "замітати сліди", просто підпалюючи вивантажене сміття", - наголосили у екологічному центрі.

Еколог Вікторія Іванець заявили, що має місце порушення цілої низки законів.

"По-перше, майданчик, на якому організували звалище відходів, виділено Київрадою для тимчасового зберігання снігу, а не для складування та спалювання твердих побутових відходів", - сказала вона.

"По-друге, це грубе порушення закону "Про відходи", яким заборонено викидати сміття будь-де, бо для цього відводяться спеціяльно облаштовані полігони та спалювальні або переробні заводи", - наголосила Іванець.

"По-третє, спалювання відходів є порушенням відповідного рішення Київради, яким заборонено спалювати на території міста органічні та синтетичні відходи (опале листя, побутове сміття тощо)", - заявила еколог.

За її словами, "влаштованим смітником фактично знищується об`єкт природно-заповідного фонду - пам`ятка природи "Стародавнє гирло річки Либідь".

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ