Аделаджу можуть віддати під суд влітку


Справа про шахрайства "Кінгз Кепітал" пастора Сандея Аделаджі можуть передати до суду в середині літа.

Про це заявив начальник Головного слідчого управління МВС Василь Фаринник "Газеті по-київськи".

"Справа про шахрайську схему "Кінгз Кепітал" дуже об'ємна. Тому ми вирішили закінчити слідство в частині доведеного збитку потерпілим на більш ніж 50 мільйонів гривень і віддати на ознайомлення обвинуваченим і потерпілим", - сказав він.

"Аделаджа з адвокатом не захотів читати матеріали слідства. Зараз знайомляться зі справою інші фігуранти, причетні до афери - Бандурченко, Сафонов, Голованов, Колесніков і Єресько. Голованов і Колесніков у нас до цих пір в СІЗО, решта на підписці про невиїзд", - зазначив Фаринник.

"Можливо, справа піде до суду в середині літа. Паралельно продовжуємо розслідувати епізоди щодо інших потерпілих, яких по всій країні сотні", - додав він.

Коментуючи інформацію про ще одну шахрайську організацію при церкві - "Клубі тисячі мільйонерів", представник МВС сказав: "Якщо у когось є інформація про нові шахрайства в "Посольстві Божому", нехай звертаються в МВС".

"Поки з "Клубу тисячі мільйонерів" немає жодної заяви від постраждалих. З'являться - будемо розбиратися", - зазначив Фаринник.

Крім того, коментуючи справу Роберта Флетчера, арештованого за шахрайство ще у 2008 році, він повідомив: "Американець Флетчер все ще в СІЗО. Слідство у цій справі закінчено рік тому, з тих пір він знайомиться з 223 томами матеріалів".

"Але Флетчер не затягує, читає з перекладачем і вже осилив 150 томів. До того ж у цій справі є ще вісім обвинувачених - працівників фірми "Глобальна система тренінгів". Вони теж знайомляться зі справою", - сказав чиновник.

"Флетчер до цього часу провину не визнав - вважає, що в Україні не обманював людей, а вчив українців фінансовій грамотності. Якби держава не втрутилася в роботу Флетчера, його піраміда існувала б і зараз - адже ніякою підприємницькою діяльністю вони не займалися", - заявив Фаринник.

"А відсотки за вкладами виплачували виключно за рахунок нових надходжень, та й то далеко не всім. В основному людям постачали різну макулатуру - копійчаними брошурами", - зазначив він.

Відповідаючи на питання, чи намагається посольство США захистити Флетчера, Фаринник сказав: "Як громадянин США він регулярно спілкується з представниками посольства. Вони провідують його в ізоляторі, скарг на нас немає. Просто періодично посольство просить випустити його на підписку про невиїзд. Ми поки відмовляємо".
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ