Школярі Київщини сидітимуть без їжі до кінця навчального року


Близько 2 тисяч дітей Київщині залишилися без гарячого харчування в школах. Усі вони - мешканці четвертої чорнобильської зони, яких мають годувати коштом держави.

Проте фірма "Іванківський школярик", що виграла тендер на постачання їжі школярам, від своїх обов'язків відмовилася, повідомляє СТБ.

Сухі пайки школярі носять вже півтора місяці, і скільки ще доведеться - невідомо.

Так, в одному з ліцеїв Київщини на великій перерві діти, зазвичай, йшли до їдальні, нині ж там висить замок.

Харчів нема, хоча більшість учнів ліцею мають чорнобильські пільги.  

У Міністерстві соціальної політики стверджують: діти на сухому пайку через місцеву владу. Мовляв, та не порозумілась з новими переможцями тендерів.

Однак, Київщина не єдина в своєму горі - подібна ситуація на Рівненщині. Тут більше 45 тисяч школярів харчування не отримують з квітня.

Однак керівництво міських відділів освіти киває на фірм-підрядників -  нібито, за документами, вони не мали права брати в оренду обладнання їдалень чи наймати працівників.

Тим часом у Міністерстві кажуть, що у середині квітня результати невдалих тендерів скасували.

Нині всім батькам готові видати компенсацію за відсутність харчування, мовляв, треба лише подати до місцевого соцзабезу довідку зі школи.

У школі на Київщині міністерським запевненням не вірять. Тай з усіх батьків звернутися по компенсацію наважилася лише одна мати. Щоб зібрати й подати документи, їй знадобилося кілька днів.

"Декілька разів потрібно було з'їздити в Ірпінь в управління, вистояти чергу, здати ці документи... Довезти документи", - розповіла Тамара Нетяга, директорка гуманітарного ліцею смт. Коцюбинське.

Компенсацію за відсутність харчування у квітні жінка отримає тільки наприкінці травня. Сума становить 180 гривень.

Новий тендер на харчування дітей-чорнобильців у Мінсоцполітики обіцяють провести перед новим навчальним роком.

Як відомо, після 25-х роковин чорнобильської трагедії, уряд вивчає, чи доцільно залишати 4 зоні її статус.

Якщо до кінця року його знімуть, разом із ним зникнуть і пільги, відтак дітей не харчуватимуть державним коштом. Тоді в Мінсоцполітики стане на одну проблему менше.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ