ЖЕКи змушують киян підписувати "таємничі" договори



Фото sambirbiz.blogspot.com
10 травня закінчився строк підписання прямих договорів мешканців з ЖЕКами, який визначили в мерії. За провал кампанії вже звільнено одного начальника ЖЕКа, а другий одержав догану.

Перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак пригрозив, що можуть бути звільнені й інші керівники, якщо не впораються із завданням, пише "Сегодня".

"У нас буде великий розбір польотів, і ми з'ясуємо, хто й що зробив. Я знаю, що близько 70% договорів уже підписані", - сказав Мазурчак.

Щоб прискорити виконання завдання мерії, ЖЕКи почали застосовувати "силу". Так, за словами киянки Наталі, у ЖЕКові "Лівобережний" у неї приймають документи на реєстрацію (прописку), поки вона не підпише договір.

Мовляв, ЖЕК не може обслуговувати людину, з якою не має офіційних відносин. Однак Мазурчак каже, що зареєструвати мешканця комунальники зобов'язані.

Самі ж кияни з осторогою дивляться на нові документи і не поспішають переходити на "прямі відносини" з комунальниками. Мовляв, з запропонованих договорів не відомо, коли і в якому обсязі надаватимуться послуги, не визначено температуру гарячої води. Та й, згідно з законом, мешканці не понесуть жодної відповідальності, якщо не укладуть договір, бо це не прописано в законодавстві.

"Наш ЖЕК "Сирецький" розіслав зразки договорів, але в ньому немає ні графіка прибирання під'їздів, ні температури гарячої води. Який смисл підписувати договір, за яким я нічого від них добитися не зможу?" - обурилася жителька Лідія Локтіонова.

Водночас в ЖЕКу кажуть, що використовують типовий договір, а всі деталі, які є в додатку, можна запитати безпосередньо в ЖЕКові, бо комунальники не мають паперу, щоб роздрукувати для всіх роз'яснення.

Місто, за словами Мазурчака, також "не має можливості віддрукувати й розіслати ще 3 мільйони доповнень".

Однак, згідно з законом, ЖЕКу зобов'язані ознайомити мешканців з параметрами якості послуг. Зокрема, з тим, якої температури повинна бути гаряча вода в крані.

Згідно з постановою Кабміну №630 від 21.07.2005 року, якщо температура гарячої води в крані 50 градусів і вище, то плата за неї становить 100%. Якщо її температура 45-49 градусів, то платити за неї треба на 10% менше. Якщо температура 40-44 градуса, то плата становить на 30% менше. Якщо температура нижче +40, то платити потрібно, як за холодну воду.

Щоб довести, що з вашого крана тече не гаряча вода, а тепла, потрібно викликати представника ЖЕКа й разом з ним виміряти температуру, потім скласти акт-претензію й написати заява в ЖЕК на перерахунок.

Якщо ЖЕК не квапиться йти до вас (а його представник зобов'язаний прийти упродовж 2 робочих днів), то запросіть двох сусідів, разом з ними складіть акт, віднесіть у ЖЕК і напишіть заяву. У випадку відмови в перерахунку юристи радять звертатися до суду.

Крім того, ЖЕК щоденно зобов'язаний підмітати прибудинкову територію, вивозити сміття, прибирати зелену зону, чистити урни, робити вологе прибирання місць встановлення баків для сміття, підмітати й мити майданчик перед входом у під'їзд, робити вологу прибирання до 3 поверху.

Тричі на тиждень комунальники зобов'язані підмітати під'їзди вище 3-го поверху двічі на місця робити вологе прибирання вище 3-го поверху, ліфт повинні прибирати раз на тиждень, а віконні рами і підвіконня - мити раз на місяць. Також двічі на рік ЖЕК зобов'язаний помити вікна на поверхах.

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ