Київ пасе задніх серед столиць Європи


На сьогоднішній день рівень економічного розвитку Києва на 40-60% нижчий у порівнянні зі столицями Східної Європи.

Такими є дані дослідження, проведеного в рамках розробки Стратегії розвитку Києва до 2025 року, повідомляє прес-служба Київської адміністрації.

Зокрема, валовий регіональний продукт розрахований за паритетом купівельної спроможності, складає близько 15 тисяч євро на одну людину, тоді як у Празі та Варшаві ця цифра сягає близько 36 тисяч євро, у Будапешті - 30 тисяч євро, Москві - 24 тисячі євро.

Столичне керівництво переконане, що для зростання економіки та підвищення якості життя у місті, необхідно не лише визначити пріоритетні галузі для інвестицій, але й створити сприятливий інвестиційний клімат.

На думку експертів, що входять до Громадської ради та Консорціуму із написання Стратегії Києва до 2025 року, потрібно збільшити зростання ВРП міста, створити  нові робочі місця, а також розвивати конкурентоспроможність Києва щодо інших великих міст Східної Європи.

При цьому експерти акцентують увагу на розвитку різних сервісних секторів, вказуючи на необхідність поступового перенесення промислового виробництва за межі міста.

На сьогодні ж більшість інвестиційних ресурсів сконцентровані у секторах економіки, які найбільше чутливі до змін. Так, наприклад, інвестиції лише у фінансовий сектор складають 43,4%.

Також члени Консорціуму наголошують на тому, що задля прискорення економічного розвитку міста необхідно змінити джерела надходжень до бюджету. Адже сьогодні більшість надходжень до бюджету столиці - це  податок на прибутки фізичних осіб, який складає близько 60%, тоді як наприклад, у Москві показник складає 37%, а у Празі - 14%. 

Причому інші податки та неподаткові надходження разом з податком на прибуток підприємств в бюджеті Києва складають менш 40%, тоді як у Празі і Москві цей відсоток значно більший і дорівнює 45%-60%.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ