Столичну землю дерибанили через малозабезпечених і пенсіонерів

12.04.2011  16:35

1 2 3 4
Одним з ключових елементів схеми дерибану землі командою мера Києва Леоніда Черновецького стали столичні мешканці, які навіть не підозрювали про це.

Щоправда, щасливими володарями золотих соток жителі буди недовго - землю швидко продавали, наприклад, родичеві колишнього заступника мера Дениса Басса, пише "Kyiv Post".

Так, 84-річна пенсіонерка Олександра Жезлова і її невістка нічого не знали про те, що нібито вони  17 вересня 2009 року отримали 20 соток землі в Києві і згодом продали її.

"Ніякої землі в нас немає й не було, навіть дачної ділянки немає. Хто ж дасть ділянку, от так, просто? Живемо у своїй квартирі з 1948 або 50 року", - дивується жінка.

За словами Жезлової, паспортні й інші дані, свої й невістки, вона могла залишити кілька років тому, коли підписувалася на допомогу від  Черновецького.

Однак рішення було. Це підтверджує протест прокуратура щодо виділення земель у Деснянському районі Києва від 17 вересня 2009 року.

Згідно з рішенням Київради, 10 киянам виділили по 10 соток землі в провулку Садовому й Сосновому. А через кілька місяців після одержання ділянок, 10 квітня 2010 року вони, по нотаріально завіреній домовленості, продали свої ділянки Якову Семеновичу Бассу.

Однак, у протесті прокуратури зазначається, що частина цих людей ніколи не писала заяв про одержання земельних ділянок, а деякі писали, але одержали відмову.

Водночас, джерела Kyiv Post у КМДА говорять, що цей власник гектара землі в Києві - батько екс-заступника Черновецького Дениса Яковича Басса. 

Щодо незаконного виділення ділянок прокуратура порушила кримінальну справу, а Київрада повинна скасувати своє рішення про виділення ділянок на найближчих сесіях.

Самі депутати кажуть, що нічого не знали про махінації.

"У списку стоять прізвища, імена - звідки ми могли знати, що ці люди не писали заяв і є підставними? От і голосували", - сказала заступник голови фракції Блоку Кличка Наталя Новак.  

Крім виділення землі підставним людям, практикувалася й схема виділення ділянок фіктивним кооперативам. Так, на сесії 1 жовтня 2007 року Олексій Євлах з глосу відразу 18 питань про виділення землі садовим кооперативам, проектів рішень яких ніхто з депутатів не бачив.

На тій сесії "роздерибанили" приблизно 4% землі в Києві.  

Люди, які формували "земельний" порядок денний Київради - колишні голови земельної комісії Олексій Євлах і колишній начальник земуправления секретаріату Київради Світлана Макєєва - можуть понести відповідальність за свої дії.

Сьогодні справу Макєєвої спрямовано в суд, а Євлах затриманий у Німеччині й очікує екстрадиції в Україну.

Як відомо, збиток від такого дерибану землі й майна столиці, за словами голови КМДА Олександра Попова, оцінюють у 70 мільярдів гривень.

Фото Kyiv Post

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ