Експерти: Столичні квартири дешевші, ніж до кризи



Фото reportua.com
Середня вартість житла в Києві на початку квітня поточного року подолала мінімум останніх п'яти років, що був зафіксований у квітні 2009 року на рівні $1823,6 за 1 кв. м і склала $1813,2 за 1 кв. м.

Про це заявив голова комітету аналітики Союзу фахівців з нерухомості Всеволод Жоголєв, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У квітні цього року ми пробили мінімум цін, що спостерігався відразу після кризи у квітні 2009 року. Сьогодні реальний рівень цін на ринку нерухомості нижчий, ніж був тоді. І цінові очікування сьогодні негативні. Дуже низький попит на квартири, а пропозиція величезна", - сказав він.

Жоголєв прогнозує, що, як мінімум, до осені ціни на житло будуть знижуватися в середньому на 0,8% на місяць.

"Сьогодні середні темпи зниження становлять 0,6-1% на місяць, тобто в середньому 0,8% на місяць. Я думаю, що надалі такі повільні темпи зниження цін і будуть тривати. Тобто до осені - це 4-5% виходить. Це за умови стабільного курсу гривні до долара", - пояснив він.

Водночас, додав Жоголєв, ціни на житло знижуються не у всіх районах міста однаково, а переважно в центрі й районах столиці, що прилягають до центру, тоді як житло на периферії дорожчає. При цьому, вартість квартир у сучасних введених в експлуатацію будинках практично не знижується.

"Для Києва адекватна ціна десь $1700-1750 за 1 кв. м, а сьогодні - $1813 за 1 кв. м. тобто ми ще не досягли цього рівня. Сьогодні рівень цін залишається перегрітим", - додав він.

На думку президента Союзу фахівців з нерухомості Олександра Рубанова, за умови збереження поточної ситуації в економіці країни, не варто очікувати пожвавлення на ринку нерухомості до весни 2012 року.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ