Бригинець проситиме Попова зупинити забудову Щекавиці



Фото ridna.ua
Депутат Київради від фракції "БЮТ-Батьківщина" Олександр Бригинець має намір звернутися до голови КМДА Олександра Попова із проханням зупинити будівництво на вулиці Лук'янівській,13 для проведення археологічних досліджень.

Про це повідомляють "Українські новини".

Так, за словами депутата, забудовник із двох сторін знищує гору Щекавиця, яка є історичною місцевістю.

Бригинець також додав, що в горі знайшли тунелі, походження яких необхідно вивчити археологам, тож будівництво має бути зупинене.

"Як я розумію, там є дві проблеми: перша - там знайшли певні розкопки й знайшли певні ходи. І тепер, незважаючи на дозволи, потрібно зупинити будівництво й провести археологічні розслідування. І друга, поки будуть іти розслідування, потрібно провести експертизу всіх документів, пов'язаних із забудовою, і якщо вони видані незаконно, у чому я не сумніваюся, потрібно зупинити будівництво повністю", - сказав депутат.

Він не зміг уточнити хто є забудовником, зазначивши, що за наявною у нього інформацією це приватна особа.

Водночас, за словами активіста громадської організації "Збережи старий Київ" Ігоря Луценка, на цій території проходить приватна забудова.

"Це, зважаючи на все, невеликі підприємці. Будують розкішні котеджі. Вони риють гору із двох сторін для створення рівної поверхні, щоб будувати свої будинки. На горі ще залишився оглядовий майданчик, але ще буквально тиждень і майданчика не буде", - сказав він.

Луценко також розповів, що в один із днів група активістів дочекалася забудовника, але він відмовився показати їм яку-небудь дозвільну документацію.

"Річ у тім, що ми самі теж не знаємо наскільки це все легально. Приїхав забудовник, але не показав будь-яких документів. Будівництво там ведеться без будь-яких табличок. Такі роботи повинні вестися з певними дозволами. Це самовільне будівництво із самозахопленням земель", - додав Луценко.

Він також повідомив, що активісти готують запит у прокуратуру.

Як відомо, Щекавиця - історична гора, назву якої пов'язують із ім'ям Щека, одного із засновників Києва.

Біля підніжжя гори перебувають слов'янські поховання дохристиянського періоду VIII-IX сторіч.

На самій же горі, за переказом, перебуває могила Віщого Олега.

Також тут перебуває Щекавицький цвинтар, заснований в 1772 році, що з'явився після епідемії чуми 1770 року, коли вмерло 6 тисяч людей.

За генпланом Києва 1935 року, більша частина цвинтаря, крім старообрядницької й мусульманської ділянок, була знесена.

Як відомо, раніше голова КМДА Олександр Попов заявив про незаконне відчуження в період з 2007 року по липень 2010 року 3,5 тисячі га землі в Києві.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ