У киян вимагають сплатити комунальні борги з 90-х років



Фото mediaport.ua
У березні багато киян одержали листи з вимогою сплатити борг за опалення й гарячу воду. Мешканцям нарахували від сотні гривень до декількох тисяч, хоча в офіційних платіжках, які люди одержують щомісяця, ніяких боргів і близько немає.

Про це пише "Комсомольська правда".

У листах вказувалося, що гроші потрібно сплатити ДКП "Київжилтеплокомуненерго" і навіть лежала готова квитанція з реквізитами.

Обурені мешканці не поспішили платити - натомість звернулися в ЖЕКи. Однак там сказали, що боргів нема, а листи розсилали не вони.

Світлана з Куренівки каже, що їй нарахували борг на 297,77 гривні, щоправда, звідки він взявся, жінці невідомо.

"Ми все оплачуємо справно. По телефону, зазначеному в листі, повідомили, мовляв, у нас з 1993 року був борг у 69 копійок, за цей час на нього набігла пеня. Але ми в цій квартирі живемо з 2000 року, так що всі претензії - до колишніх власників! А нам відповіли, мовляв нараховують борг на квартиру. Природно, ми платити не збираємося, але по вечорах нам надзвонюють і погрожують, що відключать опалення й гарячу воду", - сказала Світлана.

Газета спробувала з'ясувати, звідки взялися такі борги у мешканців. Зазначений в листі телефон належав не держпідприємство, а агентству комплексного захисту бізнесу "Дельта М", яке надає "Київжилтеплокомуненерго" колекторські послуги.  

У компанії поснили, що борги вибивають, бо "президент видав закон - у кого заборгованість із 1996 по 2010 роки, повинні оплатити борги за опалення й воду".

"Він називається закон України про внесення змін у статтю 2 закону України "Про тимчасову заборону стягнення із громадян України пені за несвоєчасну оплату ЖКУ". У ЖЕКу у вас боргу може ніякого не бути, а от перед "Київтеплокомуненерго" є. Наше завдання - телефонувати боржникам і повідомляти про це", -  пояснив оператор.

З представниками самого "Київтеплокомуненерго" поспілкуватися виданню не вдалося - за трьома телефонами, зазначеними у квитанції, вмикався факс.

Водночас у прес-службі Міністерства ЖКГ наголосили, що стягнути можна лише борги за останні три роки, а через погрози про відключення комунальних благ на колекторів самих можна подавати в суд.  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ