Кияни марширували за збереження історичного центру та велодоріжки

04.04.2011  11:29

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
3 квітня більше півтисячі людей пройшли центральними вулицями міста з вимогами не забудовувати сквери та історичний центр Києва, встановити більше урн для сміття та побудувати велосипедні доріжки.

Ініціаторами маршу виступили громадянська ініціатива "Збережи старий Київ", Національний екологічний центр, Асоціація велосипедистів Києва та інші громадські організації.

Мітингуючі зібралися о 12.00 у Золотоворітському сквері біля Замку Барона - одної з архітектурних перлин Києва, яку можуть знести. Звідти рушили до метро "Театральна", де кияни уже кілька років ведуть боротьбу проти будівництва торговельного центру.

"Наша вимога - зупинити дію лобістського закону "Про регулювання містобудівної діяльності". Ми хочемо, аби цей закон відмінили, і коли приймали рішення про будівництво, прислухалися, у першу чергу, до громадськості. Президент сказав, що припинить незаконне будівництво в центрі, а водночас Верховна Рада прийняла цей закон, який вигідний тільки забудовникам. То нехай виконують свої обіцянки!" - заявив Ігор Луценко зі "Збережи старий Київ".

Одна з учасниць маршу запропонувала власноруч розібрати незаконну забудову на Театральній, не чекаючи на це грошей з бюджету.

Після виступу на сходах театру імені Лесі Українки, будівля якого також потерпає від близького будівельного майданчика, учасники маршу спустилися до київської мерії.

"Ми виступаємо за збереження зелених зон Києва, тим більше, в історичному центрі, де їх залишилося надзвичайно мало", - оголосив заступник голови Національного екологічного центру Олексій Василюк.

Учасників маршу супроводжували велосипедисти, вимогою яких було будівництво у Києві велосипедних доріжок.

"Місто задихається у заторах, але ніхто з можновладців навіть не думає про те, щоб розвивати альтернативні види транспорту, які можуть бути більш зручними для поїздок по місту: це велосипедні та пішохідні доріжки, громадський транспорт. Велодоріжки необхідні Києву, як зручний, здоровий та екологічний спосіб дістатися з дому на роботу", - каже Ірина Бондаренко, голова Асоціації велосипедистів Києва.

Також учасники маршу вимагали встановити в місті урни через кожні 60-100 метрів, забезпечити своєчасне прибирання сміття з них та ввести штрафи за розкидання сміття.

Після концерту на Європейській площі учасники рушили до гори Щекавиці, яку зараз нещадно розривають під нове будівництво, і скоро знищать.

За словами організаторів маршу, працюють навіть по вихідних, щоб привертати менше уваги, а це знову ж вказує на незаконність будівництва.

Фото Ірини Бондаренко

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ