Мерія: Чутки про русифікацію шкіл – провокація


Начальник Головного управління освіти та науки КМДА спростовує чутки про русифікацію столичних шкіл.

Про це повідомляє прес-служба мерії.

"Київ є багатонаціональною та полікультурною європейською столицею, в якій проживає 135 національностей. Головне управління освіти і науки наголошує, насамперед, на можливості розширення мережі шкіл, де вивчають іноземні мови та мови національних меншин, у тому числі російську. Зрозуміло, що про русифікацію шкіл у столиці мова не йде, а чутки щодо цього є провокацією", - сказала Горюнова.

Вона підкреслила, що право громадян на існування, використання здобутків культур та використання мов (у тому числі в здобутті освіти) гарантовані Конституцією та законами України.

За інформацією Головного управління освіти і науки КМДА, у 2010-2011 навчальному році в середніх загальноосвітніх навчальних закладах Києва викладали 28 мов, з них 9 - мови національних меншин (іврит, польська, вірменська, болгарська, арабська, німецька, новогрецька, російська).

"Росіяни є найбільш чисельною національною меншиною, саме тому у Києві працює 7 російськомовних, 11 - двомовних шкіл (українська та російська мови викладання), у яких 6 тисяч 400 учнів мають можливість здобувати повну середню освіту з усіх предметів рідною (російською) мовою. Окрім того, 52 тисячі 687 учнів вивчають російську мову як навчальний предмет", - сказала Горюнова.

Вона додала, що місто може розглядати питання додаткового вивчення російської мови у тій чи іншій школі або створення російськомовних класів, якщо це буде ініціюватися батьками.

"Якщо російськомовні школи чи класи будуть створюватися, це робитиметься не за рахунок кількості україномовних шкіл та класів", - підкреслила Горюнова.

Як відомо, раніше голова комісії з питань культури та туризму Київради Олександр Бригинець заявляв, що мерія готується до русифікації столичних шкіл та дитсадків.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ