СБУ ліквідувала "конверт", який вивів "у тінь" близько 800 мільйонів


Співробітники СБУ викрили та припинили незаконну діяльність конвертаційного центру, що діяв у Києві.

За останні півтора роки нелегальна структура незаконно перевела у готівку близько 800 мільйонів гривень, повідомляє прес-служба СБУ.

За цей час послугами "конверту" з мінімізації обов'язкових платежів до державного бюджету скористались близько 130 підприємств різних регіонів України. При цьому операції здійснювались із залученням професійних учасників фондового ринку та проводились під виглядом купівлі-продажу цінних паперів.

Встановлено, що зловмисники створили мережу транзитних та фіктивних підприємств, на рахунках яких акумулювались кошти клієнтів "конвертаційного центру".

Надалі правопорушники підробляли документи бухгалтерської звітності, згідно з якими отримана готівка нібито витрачалася на закупівлю товарів у підприємств, зареєстрованих на підставних осіб.

У 5 офісних приміщеннях нелегальної структури СБУ провела обшуки, у результаті яких вилучено близько 300 тисяч гривень готівки, фінансово-господарську документацію з ознаками фіктивності, печатки 10 фіктивних підприємств, у тому числі однієї іноземної компанії, за допомогою якої зловмисники виводили кошти за межі України.

За матеріалами СБУ органи міліції порушили кримінальну справу за  ч.2 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) та ч.2 ст.205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу. Слідство триває.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ