У Попова вигадали, як погасити борги комунальних підприємств


Борги по кредитах "Київпастрансу" і столичного метрополітену будуть погашатися за рахунок збільшення їхніх статутних фондів з міського бюджету. Для цього Київ має намір виділити 615 мільйонів гривень.

Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" повідомив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.

"Це внески в статутні фонди в основному комунальних підприємств "Київпастранс" і "Київський метрополітен". Таке рішення було прийняте через те, що, по-перше, ці підприємства постійно недоодержували компенсацію по тарифах, і по-друге - ми вирішили зробити систему надання пільг прозорою", - пояснив він.

Так, з другого півріччя КМДА має намір перейти до виплати адресної грошової допомоги, відмовившись від компенсації підприємствам-перевізникам за перевезення пільгових пасажирів.

"На сьогоднішній день сума компенсації для підприємств розраховується виходячи з того, що в Києві 800 тисяч пільговиків, і, приміром, для КП "Київпастранс" вона становить приблизно 500 мільйонів на рік. Київ в 2010 році компенсував пільгові перевезення на 170 мільйонів гривень. Я вважаю, що вартість реально наданих послуг ще у два рази менша, але для того, щоб це довести, необхідно почати надавати адресну допомогу", - підкреслив він.

За словами Крамаренка, таким чином, вирівнювання збитків підприємств, які були накопичені за попередній рік (це й виплата по кредитах, і кредиторська заборгованість, і розрахунки з лізинговими компаніями) буде здійснюватися за рахунок збільшення статутного фонду.

"Кошти будуть передані в статутний фонд підприємств, а потім за їхній рахунок буде профінансоване погашення їхньої кредиторської заборгованості. Таким чином, ми поступово виводимо дані підприємства на беззбиткову роботу", - наголосив чиновник.

Крім того, у зазначених 615 мільйонах гривень передбачена участь міста в кредиті ЄБРР на суму 115 мільйонів євро для "КП Київпастранс", КП "Київський метрополітен" і КП "Київдорсервіс", оскільки передбачається 20% участь міста в даному кредиті.

При цьому Крамаренко наголосив, що ні "Київпастранс", ні "Київський метрополітен" не будуть ні акціоновані, ні приватизовані.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ