Лікарі розповіли, чого лишили пацієнтів помирати на морозі


Історія зі смертю від переохолодження жінки-бомжа, яку разом із іншими людьми безпритульними вивіз на цвинтар лікар київського медзакладу набула розголосу, однак  самих лікарів не здивувала.

За словами лікаря Вишгородської "швидкої" Анатолія Новака, це не перший подібний випадок -  часто таких пацієнтів виписують на вірну смерть, пише "Сегодня".

"Пацієнтів без постійного місця проживання виписують із лікарень, саджають у трамвай або тролейбус і відправляють куди подалі. Тримати їх у лікарні немає можливості, але й виписати просто нікуди", - сказав він.

За ловами головлікаря лікарні №1 Ігоря Чермака, ці п'ять бездомних пацієнтів жили в мед закладі уже півроку.

"Зараз у відділенні тридцять таких, один з них перебуває вже третій рік! Якщо звичайні пацієнти виписуються через кілька тижнів, то бездомні роблять усе, щоб затриматися. Їх отут годують, напувають, перуть одяг. Виписувати їх нікуди, притулки для бомжів не хочуть їх приймати або не можуть. Дійшло до того, що звичайні пацієнти бояться до нас лягати, бояться корости, туберкульозу", - сказав Чермак.

Як відомо, скандал виник через те, що лікар лікарні №1, що на Харківському шосе, Артур Восконян вивіз п'ятьох бездомних пацієнтів і кинув їх у мороз на зупинці біля цвинтаря у Вишгородському районі. Одна з жінок померла.

Щоправда, у самій лікарні №1 кажуть, що померла вона не від переохолодження, а від серцевої недостатності вже в районній лікарні.

Наразі усі обставини інциденту з'ясовують міліція і прокуратура області.

За словами начальника відділу зв'язків з громадськістю МВС Київської області Миколи Жуковича лікаря опитали, але він свою провину не визнає.

"Каже, що пацієнти вже були виписані з лікарні. Цю справу контролює обласна прокуратура, вона буде ухвалювати рішення щодо порушення кримінальної справи", - сказав Жукович.

Наразі пацієнти (серед них інваліди без ніг, а також психічно хворі люди) знаходяться в тій же лікарні та в тій же палаті, де й були до того. За інформацією видання, повертав їх до лікарні той же Восконян.

За словами постраждалих, лікар сказав, що відвезе їх в іншу лікарню, а потім висадив на зупинці біля цвинтаря.

"Він пообіцяв, що за нами приїде інша машина. Холод був собачий! На мене тільки надягли шкарпетки, навіть взуття не дали. Ми простояли кілька годин і зрозуміли, що ніхто за нами не приїде. Ми попросили людей, що проходили повз викликати нам "швидку". Нас привезли у Вишгородську лікарню", - розповіла постраждала Наталя Терекіді.

Тим часом заступник начальника Головного управління охорони здоров'я Володимир Загородний каже, що виписувати таких хворих повинні були або в Ясногородський притулок, або відвезти в нічліжку.

"Я не розумію, про що думав цей лікар. Ми будемо розбиратися", - сказав він.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ