У Києві зникнуть кіоски з газетами?



Фото notomorrow.rpod.ru
Незабаром ларьки з пресою можуть просто зникнути зі столичних вулиць. Витрати на дозволи й оренду для кіосків виростуть настільки, що тим, хто продає недорогий товар, доведеться працювати у збиток.

Про це заявила голова Асоціації власників МАФів Тетяна Петренко, пише "Сегодня".

"У документі (розпорядженні КМДА) прописані нові схеми одержання дозволу на встановлення ларька, які на 300-400% збільшать щомісячні видатки кіоскерів. Це значить, що всі почнуть працювати собі в збиток", - сказала жінка.

Тим часом в мерії кажуть, що мають на меті лише зменшити кількість кіосків-нелегалів.

"Дозволи одержували хабарами й по знайомствах, оренду не платили. У підсумку МАФи, немов гриби, виростали в місті навіть у тих місцях, де це категорично заборонено. Наприклад, дуже близько до метро", - сказав перший заступник голови КМДА Олександра Мазурчака.

А нове розпорядження, за його словами,  воно дозволить місту створити єдину базу-реєстр всіх кіосків, які раніше встановлювали де прийдеться.  

Однак, торговці пресою кажуть, що нове розпорядження запроваджує непомірні платежі.  

Так, за словами заступника директора "Союз друку" Олексія Бабанського,  ларьки, де продають газети і журнали, заробляли на місяць у середньому десь від 20 тисяч гривень (на окраїні міста) до 50 тисяч гривень (у центрі), але прибутку практично не залишається, бо крім всіх податків, оренди, потрібно платити продавцям, компослуги, доставку тощо.

"Відповідно до нового розпорядження, за нашими попередніми підрахунками, нам доведеться витрачати в найвіддаленіших точках міста й центрі від 60 тисяч гривень до 90 тисяч гривень відповідно", - сказав Бабанський.

Мазурчак на це каже, що преса не зникне, оскільки "це соціально значимий товар".

"Для таких торговців їм визначений найнижчий коефіцієнт цільового призначення. Для преси він залежно від місця розташування ларька коливається від 0, 08% до 0,4%. А для алкоголю - мінімум 0,25%", - сказав чиновник.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ