Старий Київ зникає. Столиця стане містом скла і бетону?


Столичні мешканці все частіше виходять на акції протесту проти незаконних забудов і нищення історичного центру Києва.

Так, 8 лютого о 13.00 на Софійській площі відбудеться акція протесту, мета якої захистити Софію Київську від нової небезпеки руйнації.

Мешканці Києва, представники громадських ініціатив та працівники Національного заповідника "Софія Київська" виступають проти нового указу президента, згідно з яким заповідник "Софія Київська" має перейти від опіки Міністерства регіонального будівництва під управління Мінкульту.

Вони побоюються, що через це знову розпочнуться незаконні забудови у буферній зоні Софії, які наразі тимчасово зупинені.

Однак незважаючи на всі акції, перфоменси і протести, у столиці продовжують руйнувати і руйнуватися стародавні пам'ятки.

Так, під новий рік знищили садибу Казанського, оскільки та нібито не мала жодної цінності.

До того у перші дні нового 2010 року на Набережному шосе, біля Колони Магдебурзького права, забудовник знищив три стародавніх будинки середини XIX століття. Також знесли паровий млин на вулиці Набережно-Хрещатицькій, 21, що на Подолі задля будівництва готелю мережі Sheraton до Євро-2012.

Замість них згодом виростуть склобетонні одоробла.

Страшно те, що цим наврядчи все завершиться. Адже долю знесених будівель можуть повторити будинки по вулицях Софіївська, 20, 21 (навпроти дзвіниці Софійського собору); Сковороди, 1, будинок київського війта Г. Киселевського; Великій Васильківській, 50 (будівля в стилі модерн); Садиба Мурашка (чотири будинки на вулиці Малій Житомирській, 1909 року будівництва); Садиба Меленського (вул. Хорива, 13/11); Будинок Сікорського (Ярославів Вал, 15б) тощо.

Подейкують, що за багатьма старими будинками вже є проекти забудови і рішення Київради про передачу землі.

Відео "Радіо Свобода"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ