ЖЕКи зобов'яжуть робити перерахунок і каратимуть подвійними штрафами


Київська адміністрація своїм розпорядженням зобов'яже столичні ЖЕКи повертати мешканцям кошти за ненадані комунальні послуги, або надані не в повному обсязі.

Про це під час громадських слухань 27 січня заяви начальник Управління цінової політики КМДА Василь Яструбинський.

"З 1 березня ЖЕКи отримають 100% коштів, щоб надати послуги з утримання прибудинкової території. І за цим наступає інший факт - днями вийде розпорядження КМДА, яке передбачає порядок повернення мешканцям коштів, за ненадані послуги або надані не в повному обсязі", - сказав він.

За його словами, у випадку, якщо ЖЕК не перерахує тариф, то з нього стягнуть штраф у подвійному розмірі.

"Наприклад, мешканець просить зробити перерахунок за ненадану послугу, а ЖЕК не повернув йому цих 50 копійок, то піде скарга в інспекцію. Інспекція підтвердить цей факт і тоді 50 копійок ЖЕК поверне мешканцю і в подвійному розмірі - 1 гривню заплатить штраф через застосування економічно необґрунтованого тарифу. Це є вимогою нормативних документів - законів і постанов", - сказав він.

Ці слова викликали обурення у представників ЖЕКів, які були присутні на громадському обговоренні тарифі. На що перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак завив:

"Перерахунок буде однозначно! Вам (ЖЕКам) сьогодні тариф установлюється на рівні його собівартості, чого не було раніше. Ви повинні за цей тариф виконати всі послуги. У разі якщо ви якусь послугу не виконуєте, у вас залишаються гроші. Не ваші гроші, а гроші мешканця, і вони автоматично повинні бути віддані назад мешканцю. Спорити нема про що".

На зауваження, що в кожному будинку є люди, які завжди скаржаться без причини, Мазурчак сказав:

"Перерахунок буде робитися за ненадані послуги, а не за скарги людей. Повірте, ми зможемо відрізнити ненадану послугу від вигаданої ненаданої".

"Якщо біля будинку немає газонів. То чого там має бути закладено полив газонів? Або в прибудинкову територію включено зупинку. Чого людина має платити за її прибирання - якщо цим займається зовсім інша структура. Якщо в людини гаряча вода 35˚С з крана, то чого вона має платити за неї як за гарячу?" - сказав Мазурчак.

Водночас Яструбинський додав, що Житлові організації зобов'яжуть на вимогу мешканців "надати повну інформацію про те, скільки разів миються сходинкові клітки, коли вивозяться побутові відходи, який ремонт планується провести у будинку".

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ