Мерія не платитиме компенсації через вибух у будинку



Фото Магнолії-ТБ
Начальник Головного управління з надзвичайних ситуацій КМДА Віталій Пшеничний заявляє, що матеріальні збитки, спричинені вибухом у будинку по вулиці Рогозівській, повинні компенсувати люди, які різали газову трубу.

Про це він сказав у коментарі "Газеті по-київськи".

"Швидше за все відшкодування збитку ляже на плечі людей, які різали газову трубу. Не буде ж КМДА або "Київгаз" платити за їхню недбалість! Ми, звичайно, допоможемо людям з житлом, але пізніше все таки винуватцеві буде виставлений рахунок", - сказав Пшеничний.

Він нагадав, що за правилами техніки безпеки не можна проводити роботи з газовим устаткуванням самостійно - це повинні робити тільки фахівці "Київгазу".

"Однак, оскільки квартира приватна, важко проконтролювати, що господарі задумали самостійно пиляти газову трубу. Зараз комісія підраховує збитки, важко сказати, на скільки вони потягнуть - адже пошкоджено 24 квартири, і зараз кожен господар підраховує, що в нього там пошкодилося.

Незважаючи на твердження господаря квартири, версія про вибух газу залишається основною", - додав чиновник.

За його словами про те, що мешканці квартири самовільно зняли газову плиту і шланг свідчить  свіжий зріз на металі.

"По свіжому зрізу на металі видно, що частина труби відрізана болгаркою недавно. Вентиль, хоч і був у закритому положенні, але, ймовірно, пропускав газ - накопичилася критична маса газової суміші. Обрізали, може, вдень, за цей час непомітно житло могло наповнитися газом, а від випадкової іскри стався вибух", - сказав начальник ГУ з надзвичайних ситуацій.

Він додав, що наразі міліціонери вже готові більш досконально допитувати чоловіка, який був у квартирі під час вибуху. Водночас держкомісія закінчує обстежувати технічний стан будинку, щоб дати рекомендації або зі зміцнення, або щодо заміни певних будівельних конструкцій.

"У міжповерхових перекриттях між другим і третім поверхом є тріщини, але це в принципі можна зміцнити. Основна проблема в тому, що зовнішня несуча стіна відійшла від проектного положення майже на 10 см, і це найнебезпечніший наслідок вибуху для будівлі на сьогодні", - сказав Пшеничний.
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ