"Київенерго" впроваджує новий метод очищення води


АК "Київенерго" запроваджує сучасний метод фільтрації води для використання її в мережах опалення - систему зворотного осмосу.

Воду очищуватимуть від органічних та мінеральних домішок, повідомляє прес-служба компанії.

Нова система вже змонтована і у тестовому режимі працює в хімічному цеху ТЕЦ-5.

Її вартість становить 3,6 мільйона гривень.

Окупиться система менше ніж за 4 роки, оскільки дозволяє заощаджувати на фільтруючих матеріалах та хімічних реагентах близько 950 тисяч гривень на рік, наголосили в компанії.

За словами головного інженера "Київенерго" Юрія Гладишева, воду для роботи теплоелектроцентралі беруть у природних водоймищах, а система зворотного осмосу усуває понад 90% домішок, які містяться в такій природній воді.

"Таким чином до обладнання станції вода потрапляє вже чистою. Відповідно у мережі міста вже у вигляді теплоносія вона потрапляє такою ж очищеною та безпечною. Це також сприяє захисту навколишнього середовища", - зазначив Гладишев.

Він додав, що унікальність нової системи забезпечена особливістю побудови її фільтрів - до складу входить напівпроникна мембрана, створена за аналогією до кліткової мембрани рослин.

Під час очистки вода під високим тиском продавлюється крізь цю мембрану, яка у свою чергу пропускає тільки воду, а солі важких металів, органічні речовини, мікроби та бактерії й інші шкідливі речовини затримує.

Частково знесолена за допомогою зворотного осмосу вода потім проходить ще два ступеня очищення на нині діючому обладнанні ТЕЦ-5, пояснили в "Київенерго".

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ