Швидка все ж буде їздити з лікарями


У Київській міській державній адміністрації спростовують інформацію про те, що швидка допомога буде приїжджати на виклики з фельдшерами, але без лікарів.

"Коли говорили, що до вас лікар не приїде, а буде приїжджати фельдшер, то хочу сказати, що швидка медична допомога буде працювати в тім же режимі, як і працювала", - заявив заступник керівника Головного управління охорони здоров'я КМДА Володимир Загородній Інтерфакс-Україна.

У свою чергу, головлікар Київської міської станції швидкої медичної допомоги Анатолій Вершигора повідомив, що у випадку відсутності лікаря з таких причин, як вакантна посада, відпустка або курси, бригада швидкої допомоги виїжджає на виклик у складі фельдшера і молодшої медичної сестри.

"Великої трагедії немає, якщо приїде кваліфікований фельдшер і надасть своєчасну допомогу", - підкреслив він.

За його даними, близько 70% викликів по Україні виконуються фельдшерськими бригадами.

Вершигора заявив, що в роботі швидкої допомоги поки нічого не змінилося, а початок реформування сфери охорони здоров'я заплановано на 2013 рік.

Разом з тим, Загородній пояснив, що всі лікарі, що працюють у бригадах швидкої допомоги по класифікатору є лікарями невідкладних станів. При цьому вони можуть додатково надавати допомогу як кардіологи, пульмонологи тощо.

Він відзначив, що різниця у викликах швидкої медичної допомоги і невідкладної медичної допомоги в тім, що швидка надає допомогу пацієнтові в критичному стані, а невідкладна - це візит лікаря до пацієнта додому в цілодобовому режимі.

Раніше деякі ЗМІ повідомили, що бригади швидкої допомоги тепер будуть приїжджати без лікарів, лише з фельдшерами.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ