"Швидка" скоро приїздитиме без лікарів?



Фото "Сегодня"

Уже цього року в складі чергових бригад, що виїжджають за номером 103, може не бути лікарів.

Про такі наслідки медичної реформи в Києві пише газета "Сегодня".

Лікарі будуть приймати пацієнтів у спеціально обладнаних прийомних відділеннях при лікарнях Києва. А фельдшерам з ініціативи головкому охорони здоров'я зараз підвищують кваліфікацію.

Незабаром вони замість лікарів будуть спілкуватися на викликах з хворими і ставити попередній діагноз.

"Зараз усі фельдшери проходять курси підвищення кваліфікації, щоб за необхідності заміняти лікарів", - розповів виданню один з лікарів.

Член комісії Київради з охороні здоров'я Олександр Пабат говорить, що всі зміни були описані в правилах роботи швидкої допомоги, затверджених Київрадою наприкінці минулого року з ініціативи швидкої допомоги.

"Проект лобіювала швидка допомога, щоб частина викликів перекласти на "невідкладну допомогу", що, до речі, цілком обґрунтовано", - сказав він.

Справа в тім, що дуже часто люди дзвонять на 103 із дріб'язковими скаргами, а часом просто порадитися.

"Тільки в 35% людей дійсно потрібно госпіталізувати, а визначити телефоном міру серйозності ситуації неможливо. Бабусі там такі симптоми навидумують", - розповіла диспетчер однієї з підстанцій "швидкої".

Як зазначає видання, є думка, що ця реформа може дорого обійтися киянам.

"Чи зможуть фельдшери відрізнити інфаркт від інсульту, наприклад. Як це все буде на практиці, поки незрозуміло", - говорить глава комісії Київради з питань охорони здоров'я Алла Шлапак.

Практикуючі лікарі це підтверджують.

"Дуже часто хворий може описати симптоми так, що здаватиметься, мовляв, нічого страшного. Але насправді один із симптомів, наприклад, апендициту - висока температура. У даному випадку важлива кожна година, адже справа може закінчитися перитонітом. А високий тиск може бути сигналом інсульту, що починається. Якщо хворий побачить лікаря через три години, його можуть уже не допомогти",- каже дільничний лікар Олег Філіпчук.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ