У Попова розказали, як зекономити на компослугах



Фото ТСН

Застосовуючи заходи з енергозбереження, можна значно зекономити на оплаті житлово-комунальних послуг.

Про це на брифінгу 5 січня заявив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак, повідомляє прес-служба мерії.

"Серед таких заходів – встановлення в будинках індивідуальних теплових пунктів та лічильників, а також утеплення помешкань. За розрахунками, застосування цих заходів дозволить зекономити до 40-50% вартості послуг", - сказав чиновник.

"Індивідуальний тепловий пункт дає можливість зменшити навантаження на гаманець киянина приблизно на 35%", — відзначив Мазурчак.

Він пояснив, що тепловий пункт відрізняється тим, що має не тільки лічильник, який фіксує фактичні якість та кількість наданої послуги з поставки холодної та гарячої води і тепла. Тепловий пункт дає можливість регулювати температуру в будинку.

"Є так звані перетопи, коли на вулиці стає тепліше, а будинок все одно нагрівається, тому що витримується температурний графік. І мешканці через кватирки випускають це тепло на вулицю. Але якщо є можливість регулювання, то незалежно від того, яка температура є на вулиці, у будинку весь час буде комфортно", — пояснив Мазурчак.

Крім того, індивідуальні теплові пункти дають можливість вирівнювати гідравлічні тиски і тим самим зменшувати трати.

Встановлення лічильників тепла та води також надає можливість зекономити, додав чиновник.

Лічильники води зараз встановлені у 98% київських будинків, а будинковими лічильниками тепла обладнані лише 26% домівок.

Простим але дуже ефективним методом економії Мазурчак вважає і заходи з утеплення будинків. 

"Проста заміна дверей, вікон та утеплення підвалу дає можливість зекономити ще додатково досить серйозні кошти. Ми порівняно з Європою споживаємо на 1 кв.м в 2,5 рази більше тепла", — зазначив Мазурчак.

Він додав, що елементарні заходи з утеплення будинку нададуть можливість економити на опалюванні ще 15-20%.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ