Київ відмовився від пені за комуналку


Київська влада не має наміру застосовувати механізм стягнення пені за прострочення оплати  компослуг.

Про це на брифінгу 5 січня заявив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

"Пеню нараховувати не будемо зараз. Ми вважаємо, що механізм стимулювання, який ми запроваджуємо, повинен працювати краще, ніж штрафні санкції по відношенню до людей", - сказав він.

Чиновник нагадав, що тариф для сумлінних платників відрізнятиметься від встановленого. Зокрема, ті, хто сплачує за компослуги до 20 числа кожного місяця отримуватимуть 10% знижки на квартплату та 6% знижки за опалення і гарячу воду.

"Якщо людина відчуває, що вона може отримати 10% знижки, то вона буде платити набагато краще. Ми маємо приклад Комсомольська, де такий механізм зі знижкою працює вже більше 5 років. Він показав, що практично більше 85% мешканців користується цим механізмом, нормально і вчасно сплачують, і немає там ніяких проблем. Так і в багатьох інших містах", - сказав Мазурчак.

Він наголосив, що столичне керівництво не давало жодних вказівок ЖЕКам щодо стягнення пені.

"Це буде тільки Києві. Ми не давали ніяких вказівок ЖЕКам, і ми говоримо, що всі комунальні ЖЕКи не будуть цього (пені) застосовувати", - сказав чиновник.

Натомість, додав він, усіх мешканців заохочуватимуть вчасно сплачувати за комірне.

"Ми будемо давати один місяць на знижку. За лютий ви в березні отримаєте платіжку, якщо ви її оплатите до 20 березня, то уже в квітні ви отримаєте платіжку, де сума на 10% менша", - сказав він.

Як відомо, Київська міськдержадміністрація підвищила тарифи на централізоване опалення і гаряче водопостачання для населення на 24,9-28,9% з 1 лютого 2011 року.

Водночас з 1 січня набув чинності закон про стягнення пені за прострочення оплати житлово-комунальних послуг. Нарахування й стягнення пені буде здійснюватися на суму заборгованості, утвореної з 1 січня 2011 року.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ