Ліки в аптеках не подешешають. Попов просто піарився?



farmanews.info

Представники 43 аптечних мереж столиці і голова КМДА Олександр Попов підписали меморандум про обмеження торговельної надбавки на медикаменти, що користуються в роздрібному продажі найбільшим попитом

Про це пише газета "Дело".

У мерії відрапортували, що починаючи з грудня кияни нарешті зможуть купувати якісні ліки за доступною ціною.

"Список препаратів, вартість яких пообіцяли знизити оператори аптечного бізнесу, містить 214 найменувань. Роздрібна націнка на них не буде перевищувати 20%", - пояснили представники мерії.

Як повідомила "Деловой Столице" начальник мыськздоров'я Лариса Моїсеєнко, зараз роздрібна націнка на ці ліки складає в середньому 30%.

Відповідно до тексту меморандуму ревізори з АМКУ і ГУ охорони здоров'я КМДА в будь-який момент можуть відвідати аптечну точку підписанта і перевірити вартість вищезгаданих препаратів і торговельні націнки на них.

Утім, на думку експертів, поява цього документа не принесе відчутних наслідків для ринку. "Це не більш ніж піар-акція нового керівництва міськадміністрації, що бажає показати турботу про киян", - вважає представник однієї з аптек міста.

Думка експертів пояснюється просто.

По-перше, підписати меморандум погодилися далеко не всі керівники аптечних мереж Києва, яких запросили на Хрещатик, 36.

Деякі з них до останнього моменту щиро сподівалися, що в обмін на добровільне зниження націнок мерія запропонує їм якісь "приємності": зменшення вартості оренди комунальних приміщень, розцінок на комунальні послуги або обмеження адміністративного тиску органів перевірки.

По-друге, виконання або невиконання договору про наміри, яким і є меморандум, не тягне за собою юридичних наслідків.

Єдиним позитивним моментом для городян є поява в документі підпису генерального директора КП "Фармація" Лариси Железневої.

Аптеки комунального підприємства, на яке керівництво мерії має безпосередній вплив, знаходяться у всіх лікувальних установах міста, а їхня загальна чисельність перевищує 120 одиниць.

За словами депутата Київради Олексія Давиденка, якщо КП "Фармація" буде виконувати умови меморандуму, то ціни на лікарські препарати в її роздрібній мережі істотно знизяться.

"Зараз вони на 30% вище, ніж у приватних аптечних кіосках міста. І це при тому, що КП орендує комунальні приміщення під свої кіоски, склади й офіс за пільговими тарифами, а більшість його аптек розташовані в найбільш прибуткових місцях: у вестибулях лікувальних установ", - пояснив він.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ