Податкова збиватиме податки за допомогою консьєржів



caricatura.ru

Столичні податкові інспектори знайшли новий спосіб змусити платити податки власників квартир, що здають житло "всіру".

Якщо раніше податківці збирали інформацію про такі квартири по оголошеннях у газетах, то тепер - опитуючи консьєржів, пише "Сегодня".

"До консьєржа в будинку, де я знімаю квартиру, прийшов молодий чоловік і почав розпитувати, де в під'їзді здаються квартири, мовляв, хоче зняти. Довідався, хто і почім здає, і попросив контакти господарів. Консьєржка дала мобільні телефони. Виявилося, це був інспектор податкової. У підсумку мого господара оштрафували на 4 тисячі гривень - як виявилося, податків він не платив. Тепер він мені підняв плату за квартиру", - розповіла Юлія, офіс-менеджер однієї зі столичних фірм.

Як повідомили в прес-службі ДПА в Києві, опитування консьєржів - нова практика інспекторів районних ДПА.

"Усі факти незаконної здачі житла виявляються оперативним шляхом. Інспектори перевіряють оголошення про здачу квартир, а ще тепер опитують консьєржів. Тільки за 11 місяців цього року було виявлено 1381 випадків нелегальної здачі житла в оренду, що принесло бюджетові близько 3 млн грн.", - розповів співробітник прес-служби Андрій Соколов.

Ми опитали декількох консьєржів, і виявилося, що довідатися інформацію про те, хто здає квартири і почім - дуже просто. Також можна довідатися багато подробиць з особистого життя наймачів.

Податок за здачу квартир в оренду становить - 15%, платити його потрібно раз у квартал.

Штраф складає 15% від суми, що нагромадилася за час оренди. Але адвокат Тетяна Монтян вважає, що податкова має ще довести, що хазяїн квартири увесь цей час не платив податок.

"Для початку потрібно довести точну суму оренди. Для цього потрібні показання наймача, завірені його підписом, у яких прописана сума оренди. Якщо таких документів немає - вас просто залякують", - вважає адвокат.

Багато господарів квартир, що не бажають платити податки, про це знають і попереджають своїх мешканців, щоб у випадку перевірок ті представлялися родичами хазяїна квартири, які живуть безкоштовно.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ