Проблему заторів подолають платні тунелі?


Суттєво розв'язати проблему з заторами в столиці допоможе будівництво автомобільних тунелів.

Таку думку висловив директор Інституту "Київдормістпроект" ВАТ "Київпроект" Володимир Воробйов, пише муніципальна газета "Хрещатик".

За його словами, до нового Генплану міста до 2025 року включено п'ять таких тунелів.

Але для цього потрібен інвестор, отже тунелі, ймовірно, будуть платними.

"Для будівництва масштабних об'єктів потрібно знайти насамперед інвестора чи підрядника та придбати щитовий комплекс, діаметром 14 метрів. Його вартість становить 60 мільйонів євро. Тому, швидше за все, такі тунелі можуть бути платними. Але без цього розв'язати в місті проблему заторів нереально", - сказав Воробйов.

Він додав, що найбільшим із п'яти тунелів є 7-кілометровий, який проляже від Броварського проспекту, зокрема станції метро "Лівобережна", до площі Перемоги.

За підрахунками, здійсненими у 2004 році, його вартість оцінювалася в 350 мільйонів євро. Ця підземна магістраль, за словами директора "Київдормістпроекту", розв'яже проблему центральної частини міста, насамперед Хрещатика.

На думку Воробйова, враховуючи швидкість проходки - 400 метрів на місяць, - семикілометрову підземну магістраль можна прокласти за 20 місяців.

При цьому, згідно з підрахунками швейцарських фахівців, вартість будівництва одного метра тунелю мало чим відрізняється від спорудження мостового переходу і становить від 50 до 80 тисяч євро, відзначає видання.

На необхідності будувати підземні розв'язки раніше наголошував і голова КМДА Олександр Попов.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ