Київ хоче заробляти на опалому листі



Фото panorama.pl.ua
Екологічна комісія Київради рекомендує міськраді продовжити дію Міської програми утилізації рослинних відходів до 2013 року.

Ця програма була розроблена на 2007-2010 роки і припускала будівництво двох підприємств з переробки опалого листя, скошеної трави й зрізаних гілок дерев на паливні брикети або органічне добриво, пише "Деловая столица".

Однак, за інформацією КО "Київзеленбуду", з 2007 по 2010 рік місто не виділяло гроші на виконання програми. Тим часом у минулому році було комунальне об'єднання завершило передпроектні роботи, вартістю близько 1,5 мільйона гривен, і замовила розробку проекту будівництва заводів.

"Найближчим часом проект пройде держекспертизу й до травня 2011 року буде готовий до затвердження", - сказав головний інженер "Київзеленбуду" Павло Яцина.

За його словами, будівництво одного підприємства обійдеться місту приблизно в 45-50 мільйонів гривень, які швидко окупляться.

"Тільки парки й сквери Києва дають близько 150 т опалого листя на рік. Приблизно таку ж кількість доводиться прибирати з територій, що перебувають на балансі ЖЕКів. Близько 50% цієї маси ми плануємо пускати на виробництво брикетів, а інше закладати в компостні ями для переробки в гумус, що також зможемо використовувати на власні потреби й продавати", - сказав Яцина.

Заступник начальника Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Києві Ігор Щербак підтримує рішення столичних депутатів, однак він переконаний, що два заводи можна збудувати за 50 мільйонів гривень.

Наразі депутати прийняли рішення клопотатися перед земельною комісією про виділення землі під заводи. Попередньо їх хочуть збудувати біля Бортницької станції аерації та на території "Святошинського лісопаркового господарства.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ