Завод "Радикал" поховають під саркофагом



Фото bk-avm.com.ua
Днями над ртутним цехом заводу "Радикал", що на вул. Червоноткацькій, 61, обвалився дах, після чого будинок почали розбирати. Рештки обіцяють поховати під спеціальним укриттям.   

На місці працює дин екскаватор і 5 працівників  будівельної компанія "АВМ", пише "Газета по-київськи".

Видання відзначає, що працівники одягнені лише в робу, без жодних засобів захисту.

За словами Максима Максимова, який приїхав у Київ на заробітки з Харкова, він знайшов оголошення в газеті щодо набору різноробів на цей завод.

"Про жодну небезпеку ніхто не попереджав! А платити обіцяли гроші за 12-годинну зміну. До того ж робітників поселяють прямо під стінами цеху", - сказав він.

Заводський фахівець із утилізації особливо небезпечних речовин Олександр Мельничук, сказав що завод обвалюється постійно упродовж уже 10 років.

"Я щодня обходжу територію. Наприкінці минулого тижня побачив величезну дірку в даху - шифер і перекриття обвалилися. Зараз ми усуваємо наслідки обвалу. Надалі плануємо зняти аварійний дах, перемістити уламки й усе, що там перебуває, на перший поверх і накрити все це парабар'єром. Він не буде пропускати випари ртуті", - сказав він.

Мельничук пояснив, що для накриття цеху в нинішньому вигляді потрібно багато матеріалу, а якщо все розбрати, то буде простіше.

Він також запевнив, що нічого з території заводу вивозити не будуть.

Роботи з будівництва саркофагу почнуться вже взимку. А до весни укриття повинне бути готовим, адже у теплу пору року проводити роботи на заводі небезпечно.

Водночас Мельничук заперечує обвинувачення про порушення техніки безпеки. Мовляв, восени територія ртутного цеху була покрита спеціальною захисною речовиною, після чого все там стало в'язким, немає пилу.

Хоча любитель-дослідник індустріальних руїн Олексій Батченко стверджує інше: "Я недавно проникав у цей цех і бачив, що підлога залита якоюсь липкою коричневою рідиною, але, незважаючи на це, попадалися ртутні калюжі. Крім того, вони ж не можуть наскрізь просочити цією речовиною всі стіни, у яких утримується ртуть".

Як відомо, 127 т ртуті й понад тисячу тонн забрудненого ртуттю устаткування вже було вивезено з "Радикала" на ТОВ "Микита ртуть". 30 т небезпечних рідких хімречовин, які неможливо ідентифікувати, спрямовано на ТОВ "Елга" (м. Шостка).
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ