Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4ced029c0bc70/
Українська правда
Київ

Шахраї розпочали "полювання" на безробітних

24.11.2010  13:18

На ринку столичних вакансій з'явився новий вид шахрайства - на сайтах оголошень пропонують телефонувати у певні "відділи кадрів", після розмови з якими приходять позахмарні рахунки за телефон.

Крім того, тим, хто шукає роботу, пропонують купити якісь списки вакансій (як правило, порожніх) за сотні гривень, пише "Сегодня".

За словами правозахисників, у Києві працює кілька десятків таких банд шахраїв.

Такою жертвою телефонних шахраїв став безробітний бухгалтер Олексій. У пошуках роботи він телефонував зі свого міського телефону потенційним роботодавцям, телефони яких були опубліковані в щотижневику "Пропоную роботу". А через кілька тижнів йому прийшов рахунок за розмову - 228 гривень.  

Подібний випадок стався і з продавцем Наталею, яку потенційні роботодавці попросили приїхати в офіс і "оплатити вакансію". Дівчина заплатила 400 гривень і одержала список із чотирьох вакансій, але знайти роботу за цими телефонами не вдалося - вони були відключені.

У міліції кажуть, що кияни вкрай рідко звертаються до них зі скаргами на шахраїв-роботодавців. А якщо люди навіть і приходять, то допомогти їм складно.

"Ті, хто платять за вакансії подібним конторам, самі себе підставляють. Адже в договорах, які вони підписують, прописано дрібним шрифтом, що компанія надає тільки інформаційні послуги, тобто дає номери телефонів роботодавців. Тобто вони працюють фактично законно. А тих, хто пропонує зателефонувати, а потім приходять великі рахунки, можна хіба що покарати адміністративним штрафом", - сказав начальник прес-служби міліції Києва Володимир Полішук.

Однак, за його словами, недавно міліції все-таки вдалося спіймати банду шахраїв, які протягом десяти днів обдурили більше 60 громадян, пропонуючи їм працевлаштування й гарну зарплату. Вони просили тисячу гривень за допомогу в працевлаштуванні, але ні роботи, ні грошей ніхто не одержав.

Як не потрапити на гачок до шахраїв?

Не телефонуйте за короткими номерами, або номерами, що починаються з цифр 080 та 070, а також не телефонувати роботодавцю, який не вказує повністю виду діяльності.

Також не платіть за надання якоїсь інформації, оскільки роботодавець повинен платити зарплату, а не вимагати гроші.

Ігноруйте оголошення, де потрібно пройти якісь навчальні курси за гроші, або придбати якісь певні матеріали для подальшого виконання роботи.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.