Експерти ЮНЕСКО ще раз перевірять Лавру і Софію


З 1 по 4 листопада у Києві перебуватиме делегація експертів ЮНЕСКО, котрі будуть оцінювати стан об'єктів Софії Київської та Києво-Печерської Лаври, а також їх буферних зон.

Про це повідомили активісти громадянської ініціативи "Збережи старий Київ".

За їхніми даними, до Києва приїде також голова Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, заступник генерального директора цієї всесвітньої організації Франческо Бандарін.

"Уперше до Києва приїздить делегація такого рівня у питаннях охорони культурної спадщини", - наголосили активісти.

Вони нагадали, що влітку цього року на сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Бразилії розглядалось питання збереження об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Києві.

"Тільки завдяки домовленостям з російської стороною тоді вдалось уникнути включення українських пам'яток до переліку об'єктів, що перебувають під загрозою, наголосили у "Збережи старий Київ".

"Водночас, російський експерт зі збереження культурної спадщини ЮНЕСКО Ігор Маковецький підписав начебто від імені усієї організації "погодження" на будівництво на вул. О.Гончара, 17-23. У центральному офісі ЮНЕСКО існування будь-якого погодження заперечили. А українські органи влади не відреагували на таку підтасовку документів", - розповіли активісти.

Вони також додали, що як і під час попередніх приїздів закордонних експертів, на офіційних сайтах МЗС чи Мінкульту інформації про візит немає.

"Вочевидь, влада вкотре намагається уникнути публічного коментування загрозливої ситуації довкола забудови історичного центру Києва", - переконані у "Збережи старий Київ".

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ