Фірташ банкротить свої підприємства, щоб зберегти землю в Києві



Фото Finrada.org
Бізнесмен Дмитро Фирташ поспішно банкротить низку своїх підприємств, намагаючись зберегти під своїм контролем коштовні земельні ділянки в столиці.

Упродовж цього року мінімум чотири близьких до бізнесмена підприємства були обанкрочені або ввійшли в процедуру банкрутства, пише "Дело".

Зокрема, до таких фірм входять: "Баски плюс 2004", "Торговий дім "Фенікс", "Вектор СК", "Акватика ХХІ".

Усіх їх поєднує те, що у 2006-2007 роках ці компанії одержали в оренду від Київради дорогі земельні ділянки, а пізніше були змушені в судах відбиватися від прокуратури Києва, яка визнала ці рішення незаконними й намагалася скасувати їх.

Однак, відповідно до останніх судових вердиктів, винесених у червні-липні цього року, рішення про виділення ділянок залишилися в силі.

Не виключено, що процедура банкрутства компаній буде використана Фірташем, щоб закріпити успіх у судах і не дозволити повернути територіальній громаді коштовні наділи в столиці.

За інформацією видання, найцінніші ділянки одержали компанії "Вектор СК" і "Акватика ХХІ". У  2007 році вони отримали в оренду два великих наділи на Дніпровській набережній.

Зокрема, з фірмою "Вектор СК" Київрада уклала договір про десятилітню оренду території площею 16 га по вул. Прирічній в Оболонському районі Києва (біля затоки Собаче Гирло) під будівництво культурно-оздоровчого центр, туристичного містечка й спортивних установок.

"Акватика ХХІ" одержала ще 9 га землі по сусідству, також на березі затоки Собаче Гирло під будівництво спортивного комплексу, тенісних кортів, зони відпочинку.

Однак. Відзначає видання, крім сусідства, ці фірми поєднує й спільне місце реєстрації: Київ, вул. Червоноармійська/Басейна, 1-3/2 А. За цією ж адресою розташовується відома компанія "Укргаз-Енерго", співвласником якої є Дмитро Фирташ.

Однак прокуратура Києва через суди спробувала скасувати рішення Київради, наполягаючи, що передача земелі здійснена із грубим порушенням Земельного кодексу.

Остаточне рішення низкою судових інстанцій прийнято не було, а вже 30 серпня 2010 року суд ліквідував компанію "Вектор СК" за позовом пов'язаної з бізнесом Дмитра Фірташа фірми "Явір-Плюс", якій "Вектор СК" заборгувала близько 1 мільйона гривень.

Таким чином, судове провадження, відкрите за позовом прокуратури, повинне бути закрите.

За словами юриста Сергія Оберковича, кредитори компанії-банкрута можуть претендувати на право оренди земельної ділянки, якщо в процесі процедури санації або ліквідації до них перейде право власності на нерухоме майно (будинки й споруди, які перебувають на земельній ділянці, переданій в оренду).

Тобто якщо компанія "Вектор СК" встигла почати якесь будівництво, зареєструвала цей об'єкт у БТІИ, а потім продала третій особі, то в останньої є законні підстави на оренду спірної ділянки.

Згідно з іншим судовим рішенням, до кінця року припинить своє існування і компанія "Акватика ХХІ" за борги у 6 мільйонів гривень перед фірмою "Баски плюс 2004" (також підконтрольна бізнесменові).

До речі, "Баски плюс 2004" також перебуває у процедурі банкрутства. Оскільки до неї подало позов ще одне підприємство Фірташа - "Рівнеазот" за борг у понад 800 тисяч гривень.

У свою чергу проти ВАТ "Рівнеазот" 14 вересня 2010-го також було подане звернення до суду про банкрутство.

Також, з 2009 року прокуратура через суди намагається скасувати рішення про надання "Торговому дому "Фенікс" в оренду 3 га землі по вул. Кільцева дорога, 1, у Голосіївському районі під будівництво автовокзалу, торгово-розважального, виставково-готельно-офісного комплексу.

Але діяльність "Торгового дому "Фенікс" також була припинена рішенням суду у квітні цього року по позовом кредитора - фірми "Київ-Одяг". Тим самим судове провадження за позовом прокуратури зупинено.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ