Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4cb559d6c556b/
Українська правда
Київ

Києво-Печерську лавру віддадуть Московському патріархату?

13.10.2010  09:58

Українська православна церква (МП) претендує на те, щоб стати господарем Києво-Печерської лаври після передачі її у державну власність.

За інформацією "Радіо "Свобода", таке рішення підтримує керівництво Києво-Печерського заповідника.

Тим часом керівники музеїв, що знаходяться на території Лаври, побоюються виселення.

А опозиція бажання Кабміну виселити з території Лаври усі музеї та організації, діяльність яких не пов'язана з монастирем та Києво-Печерським заповідником, пов'язує з політикою.

Так, за словами голови Комісії Київради з питань культури і туризму, бютівця Олександра Бригинця, господарем Лаври де-факто хочуть зробити Українську православну церкву (МП) як подарунок для президента.

"Усі знають позитивне ставлення Януковича до відповідної церкви. І для того, щоб догодити Януковичу, багато чиновників намагаються продемонструвати свою лояльність владі, а музеї стають заручниками цього", - сказав він.

Депутат нагадав, що Києво-Печерська лавра є не лише церковною пам'яткою для православних, а духовною спадщиною усіх українців, тому музеї не можна вважати сторонніми організаціями.

Однак ініціатива щодо "виселення" музеїв знайшла підтримку і в Міністерстві культури, і в гендиректора Києво-Печерського заповідника, і в УПЦ (МП).

За словами казначея Лаври, архімандрита Варсанофія, церква потерпає від нестачі території: "У нас нема де віруючим молитися, ми молимося просто на площі. Ви також повинні увійти і в нашу ситуацію, ніхто ж не турбується про церкву".

До слова, Києво-Печерська лавра розташована на київських схилах територією майже 30 гектарів, відзначає радіо.

Захищає церкву і начальник державної служби з питань національного культурної спадщини Андрій Вінграновський, мовляв, "Києво-Печерська Лавра - це не гуртожиток".

Тим часом колишній депутат Київради Костянтин Матвієнко вказує на те, що захист віри в УПЦ (МП) не передбачає збереження культурної спадщини.

"У церкві Різдва Богородиці на дальніх печерах петербурзькі реставратори зчистили 119 квадратних метрів живопису Квятковського. Зараз це замальовано під псевдовізантію. Куди поділись Демидівські плити з Воздвиженської церкви у Ближніх печерах? Церква далеко не завжди є достатньо висококваліфікованою культурною установою", - сказав Матвієнко.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.