У Києві щороку стається 3 тисячі інфарктів


Щороку в Києві реєструється близько 3 тисяч випадків інфаркту міокарда та більше 6 тисяч інсультів.

Такими є дані Всесвітньої організації охорони здоров'я, повідомляє прес-служба КМДА.

Щорічно в Києві 3,5-4 тисячі хворих із захворюваннями системи кровообігу визнаються інвалідами. Так, в 2010 році стали інвалідами в зв'язку з хворобами системи кровообігу 1 тисяча 621 особа.

До основних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань належить артеріальна гіпертензія, надлишкова вага, підвищеного рівня загального холестерину крові та його фракцій, тютюнокуріння, гіподинамія та стреси.

Тютюнокуріння є найбільш поширеним серед працездатного населення фактором ризику виникнення серцево-судинних захворювань.

Ця шкідлива звичка втричі збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, призводить до підвищеної схильності до тромбоутворення, кисневого голодування клітин, спазму артерій, збільшуючи тим самим артеріальний тиск.

Надлишкова вага, як правило, тісно пов'язана з неправильними звичками та характером харчування людини.

Саме тому, радять лікарі, необхідно збалансувати енергонадходження та енергозатрати у відповідності до віку, статі та характеру праці.

Для покращення роботи серцевого м'яза дуже важливі продукти, які містять калій (капуста, гарбуз, абрикос, чорнослив, курага, родзинки) та магній (морква, буряк, салат, зелень петрушки, чорна смородина, горіхи).

Особам з підвищеним рівнем холестерину або зі схильністю до цього бажано обмежити вживання яєчних жовтків (не більше 3 на тиждень), субпродуктів (печінка, нирки), кав'яру, креветок, ковбас, жирної свинини, вершкового масла, молочних продуктів з високим вмістом жирів.

Фізична активність попереджає наслідки малорухомого способу життя (захворювання серцево-судинної системи, ожиріння).

Підвищення артеріального тиску потребує постійного контролю та прийому гіпотензивних препаратів.

"Слід пам'ятати і про негативний вплив надмірних психоемоційних навантажень, тому намагайтесь там, де це можливо, уникати їх. Спілкуйтесь з природою і зустрічайте кожен новий день з посмішкою!", радять у Головним управлінням охорони здоров'я.

Як відомо, щороку в останню неділю вересня відзначається Всесвітній день серця.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ