Комунальні борги можуть привести до в’язниці



Фото "Сегодня"
Киян змусять оплачувати борги за житлово-комунальні послуги за допомогою судів.

За невиконання рішення суду несумлінному платникові загрожує кримінальна відповідальність, пише "Дело" з посиланням на керівника одного з ЖЕКів.

За словами співрозмовника видання, у вересні юристи повинні направити в суди максимальну кількість позовів. Таким чином до кінця року планують вдвічі скоротити  сумарний борг киян за компослуги, який наразі становить близько 545 мільйонів гривень.

Розраховувати на успіх чиновникам дозволяють прийняті парламентом зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів", а також до Карного і Цивільно-процесуальний кодексу, згідно з якими суди мають можливість задовольняти вимоги про стягнення заборгованості за компослуги за спрощеною процедурою -  судовим наказом.

Орієнтовний строк ухвалення рішення по таких справах обмежений 15 днями, причому присутність у суді позивача й відповідача тепер не обов'язково.

На додаток до всього комунальні борги населенню доведеться погашати з відсотками (+3% річних).

Але чи не найбільшим покаранням для несумлінних платників має стати кримінальна відповідальність за невиконання рішення суду (від штрафу у розмірі від 500 до 1 тисячі неоподатковуваних мінімумів до позбавлення волі на строк до трьох років).

Киян, які можуть понести покарання, чимало. Адже за інформацією Головного управління житлового господарства КМДА, за сім місяців 2010 року власникам квартир у будинках комунальної форми власності було вручено 229 тисяч 700 попереджень про необхідність погашення боргу на загальну суму 396,2 мільйона гривень.

За даними директора КП "Головний інформаційно-обчислювальний центр" Станіслава Каплуненка цифри ще жахливіші, мовляв, станом на 1 липня борг за компослуги становив 474 мільйони гривень.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ