Присяжнюк хоче збільшити плату за сільгоспземлю, яка не використовується


Плата за землю сільгосппризначення, яка не використовується її власниками, незабаром може збільшитися до 12%.

Відповідну ініціативу голови Київської облдержадміністрації Анатолія Присяжнюка вже підтримали в Партії регіонів, пише "Комерсант".

За словами Присяжнюка, підвищення торкнеться тільки тих учасників ринку, які орендували земельні ділянки й розраховували на подальше їхнє подорожчання.

"Їм доведеться платити більше - до 12% від грошової оцінки, тоді як сьогодні деякі компанії платять 0,5%", - заявив чиновник.

Він уточний, що зараз здійснюються переоцінка й аудит земель Київської області.

Відповідно до закону "Про плату за землю", ставка податку з 1 га орних земель і пасовищ становить 0,1% від їх щорічної грошової оцінки, для багаторічних насаджень - 0,03%.

За словами голови підкомітету Верховної ради з питань земельних відносин Валерія Бевзенка (Партія регіонів), найближчим часом він подасть відповідний законопроект на розгляд у Раду.

"Компанії, які тримають в оренді більше сотні тисяч гектарів орних земель і не обробляють їх, повинні бути поставлені державою в економічну залежність. На відміну від губернатора, я б запропонував не збільшити плату, а ввести штрафні санкції, які будуть багаторазово перевищувати ставки оренди. Я буду ініціювати розгляд подібного законопроекту", - повідомив він.

Однак, на думку експертів, підвищення податку буде не ефективним, оскільки воно

не відіб'ється на роботі великих агрохолдингів, а спекулянтам не варто переживати, бо держава не зможе проводити постійний аудит земель.

"Реалізувати ініціативу поки нереально, оскільки складно проконтролювати, використовуються чи землі ні. Для цього треба постійно проводити аудити, що досить затратно. Прийняття такої норми некритично відіб'ється на собівартості продукції - вона  може зрости на 1-2%",- сказав аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Костянтин Фастовець.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ