"Київміськбуд" – найстабільніша будівельна компанія?


Лідером рейтингу стабільності українських будівельних компаній названий найбільший будівельний холдинг України "Київміськбуд".

Такими є дані рейтингового агентство "Експерт-Рейтинг", пише "Дело".

Усього в рейтинг потрапило 50 найбільших будівельних фірм України (з 200 зареєстрованих Держкомсатом), на долю яких, за підрахунками агентства, припадає близько 50% ринку будівництва житла.

Укладачі рейтингу відзначили загальну негативну тенденцію на ринку будівництва, оскільки виторг підприємств, які потрапили в список за 2009 рік, скоротилася в порівнянні з 2008 на 8,4% і склала 10 мільярдів гривень.

Проте в агентстві відзначили, що "Київміськбуд" є однієї з кількох фірм, які змогли консолідувати власний бізнес і показують високий рівень прозорості.

Лідерство "Київміськбуду" визнали, незважаючи на скандали навколо підприємства у зв'язку зі зміною його власників, мовляв, усе це не впливає на стабільність роботи будівельників.

За словами директора рейтингового агентства Володимира Духненко, діяльність підприємств будівельної галузі не так залежить від позиції акціонерів, як в інших галузях.

"Можливо, якби мова йшла про банк або страхову компанію, зміна акціонерів мала б значення. Для будівельних компаній, де тривалість портфеля проектів іноді доходить до п'яти років, а підтримка з боку акціонерів враховується формально, зміна власників ніяк не позначиться на стабільності компанії в довгостроковій перспективі", - заявив він.

Поряд з "Київміськбудом" у ТОП-10 найбільш стійких будівельних компаній увійшли: "Інтергап-Буд", "Житло-Інвест", Стикон", ТММ, "Оболонь", "Астарта-Центр", "Постійно діючий будівельний поїзд №2", "Тернопільбуд", "Познякижилбуд".

У ході аналізу експерти рейтингового агентства також визначили низку типових ознак небезпечних компаній, надійність яких викликає сумнів.

У першу чергу це їхня фінансова нестійкість, яку можна визначити за низкою факторів.

Основна ознака нестабільності підприємства - катастрофічне падіння виторгу. Така зареєстрована майже в 90% компаній, що брали участь у рейтингу.

До того ж частина компаній мала негативні показники в такій графі, як "Власний капітал", що свідчить про те, що більшість із них практично проїли свої оборотні ресурси.  

Також не сприяє стабільності будівельників їхня більша залежність від банківських кредитів.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ