Шахраї взяли 15 мільйонів кредиту під заставу чужих квартир



Фото samned.ru
Столичні правоохоронці викрили шахраїв, які взяли кредитів під заставу чужих квартир на 15 мільйонів гривень.

Злочинне угрупування з 13 осіб підробляло документи на власність житла й по них одержувала банківські кредити, пише "Сегодня" на заступника начальника прес-служби ГУ МВС у Києві Володимира Дмитренка.

За його словами, жертвами шахраїв ставали кияни, які здавали квартири. Злочинці брали в них оригінали документів на житло, нібито щоб оформити договір оренди на 2-3 місяці, і виготовляли фальшиві права власності. По них потім оформляли кредити під заставу цього житла.

Заступник прокурора Григорій Остафійчук розповів, що аферисти також використовували бомжів, у яких ще залишалося власне житло, у якому ті не жили.

"Схема з бомжами була простою. Їх приводили до нормального вигляду, підробляли документи на право власності їхньої квартири, приводили в банк, де вони одержували кредити під заставу квартир", - повідомив він.

Суми кредитів сягали сотень тисяч доларів, а повертати їх ніхто не збирався, тому до громадян, які нічого не підозрювали, раптом приходили позови від банків з наміром відсудити квартиру.

За словами Остафійчука, слідство вже встановило 5 афер, але, імовірно, обманутих громадян буде більше.

На майно шахраїв накладений арешт (його приблизна вартість десь 25 мільйонів гривень).

Однак, президент Українського аналітичного центра Олександр Охрименко переконаний, що подібна афера неможлива без змови із працівниками банків, які видавали кредити.

"У кожному кредитному відділі банку є оцінювач - фахівець, що перевіряє документи на об'єкт, перевіряє сам об'єкт (тобто квартиру) і особисто зустрічається із власниками. Служба безпеки теж винувата. Або її співробітники перебували в змові із шахраями, або вони просто не вміють працювати", - сказав він.

Щоб не потрапити на гачок шахраїв, варто дотримуватися кількох простих правил:

1. Перекреслюйте всі порожні місця в документах і вимагайте дані про кількість прописаних у квартирі;

2. Не підписуйте документів, зміст яких вам в чомусь видався не зрозумілим;

3. Відразу заявляйте в міліцію у випадку, якщо втратили якісь документи, особливо паспорт;

4. Не віддавайте нікому своїх документів, у випадку чого ідіть їх оформляти разом з орендарем чи орендодавцем;

5. Перед купівлею нерухомості вимагати виписку про прописаних в цій квартирі, а також їхні заяви (завірені нотаріусом), які свідчать про те, що ці люди не проти продажу.

Найважливіше - з'ясувати, чи не зареєстровані у квартирі діти до 18 років, відзначає видання.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ