Сміттєспалювальний завод в центрі Києва отруює людей?


Навколо сміттєспалювального заводу на вулиці Уманській у центрі Києва, який розташований у 200 м від житлових будинків, розпалюється скандал.

Адже мінімальна відстань від такого заводу до житлових будинків повинна бути 800 метрів, розповіла у коментарі "Сегодня" еколог Ганна Голубовська.

За її словами, такі норми пояснюються тим, що невелика установка зі спалювання сміття не може забезпечити високий ступінь очищення диму.

"А це означає, що в атмосферу викидаються діоксини. Вони утворяться від згоряння пластику. Ми будемо писати в СЭС, прокуратуру", - сказала еколог.

У свою чергу кандидат хімічних наук Ольга Цигулева додала, що діоксин належить до переліку стійких органічних забруднювачів, які впливають на весь організм людини в цілому.

"Але особливо згубно впливає на імунну й ендокринну систему, приводить до безплідності, може викликати онкологічні захворювання. Все це проявляється не раптово, а згодом - діоксин накопичується в організмі й повільно отруює людину", - сказала хімік.

Цигулева  додала, що оскільки порушений санітарний кордон, то закривати вікна й кватирки жителям прилеглих будинків даремно.

"Треба вимагати, щоб станцію закрили", - переконана кандидат хімічних наук.

Як відомо, керівництво Південно-Західної залізниці встановило на території депо сміттєспалювальну установку МПК-400, на якій планується переробляти близько 3 тисяч тонн відходів на рік.

Начальник ПЗЗ Олександр Кривопішин запевняє, що завод зовсім нешкідливий, мовляв, дим не виходить назовні, а залишається в печі.

У прес-службі ПЗЗ у свою чергу повідомляють, що сміттєспалювальна установка працює з дозволу СЕС, який було отримано ще 31 березня й що спалювати в ній сміття - цілком безпечно.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ