Швидкісний трамвай – суцільний брак?



Фото Трибуни України
Кріплення, які використовували під час реконструкції швидкісного трамваю у Києві, таки браковані.

Такими є висновки державної науково-дослідної лабораторії залізничного транспорту України на замовлення Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю, пише "Комсомольська правда".

Розслідуючи розкрадання бюджетних гривень, які повинні були йти на реконструкцію трамваю, оперативники перевірили якість кріплень ІМЕТ (АТ "Механіка"), які утримують швидкісні рейки.

Кілька зразків відправили в лабораторію, де вчені провели три дослідження - випробували кріплення на твердість, залишок деформації, а також на силу притиснення.

Згідно з протоколами досліджень від 15-23 червня, зразки клем, які надані для дослідження, не відповідають нормам.

"Робочий зразок має низьку твердість, що неможливо визначити даним методом. З необхідних 46 одиниць твердості ми маємо в середньому 12. Досліджені 5 зразків клем, їхня залишкова деформація не відповідає нормам, що пов'язане з низькою твердістю матеріалу.

Сила притиснення вкладиша не відповідає нормам. При необхідному значенні 1,12 ми маємо 0,60, що відповідає 50%", йдеться в портоколах.

За словами заступника директора Науково-дослідного конструкторсько-технологічного інституту міського господарства Леоніда Збарського, нове керівництво Києва, ймовірно, недостатньо інформовано про ситуацію із трамваєм.

"У іншому разі ніхто б про відкриття не говорив (14 жовтня). Я знаю про результати УБОЗ, бачив висновки. Це тихий жах. Коли міліція одержала висновки, вони шокували всіх: жоден з показників не відповідає нормі. Простими словами, це брак. Якщо почнеться експлуатація, прокладки просядуть, сила притиснення клеми стане ще меншою. При різкому перепаді температур або екстреному гальмуванні рейки розповзуться", - сказав заслужений транспортник.

Директор акціонерного товариства "Механіка" Анатолій Іванівський на дзвінки не відповідає, тому дізнатися, як він наважилися обладнати бракованими кріпленнями лінію для перевезення пасажирів не вдалося, відзначає видання.

"Усе повинно робитися за ДСТ. Якщо ми говоримо про швидкісну лінію, виходить, це безстиковий, температурно напружений шлях. Але в нашому випадку це простий трамвай, такий же, як на Подолі. Якщо по цих рейках розігнатися до обіцяних 80 км/годину, замість Борщагівки вагони потраплять на той світ", - переконаний Збарський.

За його словами, керівництво "Київпастрансу" повинне набратися сміливості, сказати людям правду і провести повторну реконструкцію.

На тому, що лінія не придатна до швидкісної експлуатації наголошує і головний державний технічний інспектор міського електротранспорту В'ячеслав Миколаєнко.

"Лінія непридатна до швидкісної експлуатації. Я говорив про це рік тому, готовий повторити й зараз. Місто знову виділяло гроші на виправлення неточностей, але куди вони поділися, я не знаю. Об'єкт перебуває в такому ж стані, як і рік назад. Ніхто кардинально там нічого не робив", - сказав він.

За словами Миколаєнко, зараз іде кілька судових процесів. Якщо колишній інспектор виграє справу, припис про заборону експлуатації доведеться виконувати, а про відкриття швидкісної лінії можна буде забути як мінімум на рік.

Як відомо, перший заступник голови КМДА заявляв, що швидкісний трамвай запустять 14 жовтня.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ