Шимпанзе, який вмер в зоопарку може бути контрабандою?


Шимпанзе Джонні, який прожив у столичному зоопарку менше тижня і помер у середу ввечері, міг потрапити до звіринцю контрабандним шляхом.

Про це пише "Газета по-київськи".

Принаймні, у Київському зоопарку відмовляються сказати, звідки ж привезли тварину.

"За умовою контракту я не можу розголошувати таку інформацію", - сказала директор звіринцю Світлана Берзіна.

Але джерела видання переконані, що ця інформація приховується навмисно.

"Ми знаємо, що шимпанзе віддала в київський зоопарк приватна особа. Самця посадили у вольєр, а коли він став дорослішати, то почав проявляти агресію. Господар шимпанзе думав, віддати його в Ялтинський зоопарк або столичний. Вибрав київський: тут не було самців, і мавпа могла стати батьком сімейства", - сказав член ініціативної групи "Порятунок київського зоопарку" Сергій Григор'єв.

За його словами, самець був здоровим, нічим не хворів, його тримали на карантині, за закритими дверима, навіть співробітників зоопарку до примата не пускали.
 
Директор Миколаївського зоопарку Владимир Топчій підтверджує, що в Берзиної, мусить бути дозвіл від контролюючих органів - Мінекології, ветслужби - інакше тварина насправді буде вважатися контрабандою.

"Шимпанзе входить у список тварин Червоної книги з суворим контролем за їхнім переміщенням. Тим більше шимпанзе - близький родич людини й він може бути переносником хвороб, небезпечних для людей. Це й лихоманка Ласса, лихоманка Ебола, СНІД і інші. Крім того, є закон про тваринний світ, де сказано, що на кожну тварина в зоопарку повинні бути підтверджувальні документи. Якщо документів немає - це контрабанда", - сказав він.

Топчій додав, що його зоопарк чотири місяці одержували дозвіл на перевіз із зоопарку в Австрії самки сіаманги сімейства гібонів.

У відділі ветеринарно-санітарного контролю й нагляду на державному кордоні України повідомили, що дозволу на ввіз шимпанзе в столицю не видавали.

Як відомо, молодий шимпанзе по кличці Джонні з'явився в зоопарку 26 серпня, а загинула тварина 1 вересня. За інформацією прес-служби зоопарку, примат помер від ниркової недостатності на тлі дистрофії серця, печінки й нирок.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ