Опозиція: "Регіони" хочуть остаточно прибрати Київ до своїх рук


Ліквідація райрад у Києві - це спроба узурпувати владу міста руками Партії Регіонів, заявляють у БЮТ.

"Влада стане ще більш закритою та недоступною для пересічного киянина", - йдеться у спільній заяві депутатської фракції "Блок Юлії Тимошенко" у Київраді та столичного осередку ВО "Батьківщина".

На думку БЮТівців, керівництво КМДА хоче "спростити контроль над містом, і це стане можливим, коли з системи місцевого самоврядування буде "викинуто" депутатів місцевих рад".

"Тоді Партія регіонів безперешкодно контролюватиме всі фінансові ресурси столиці, прийматиме будь-які рішення без урахування думки громади, тобто вчинятиме те, що не має нічого спільного з демократією та розвитком місцевого самоврядування", - йдеться у заяві.

БЮТівці висловили побоювання, що з ліквідацією райрад та маючи у запасі більшість депутатів Партії регіонів та Блоку Черновецького у Київраді, управління столицею набуде "виключно авторитарного характеру владарювання однієї політичної сили - Партії регіонів, - яка не має абсолютної підтримки кияни".

"Партія регіонів не має ані найменшого шансу отримати більшість у райрадах в результаті проведення виборів, а оскільки головами райдержадміністрацій можуть бути лише голови райрад - не зможе й очолити виконавчу владу у районах. Ось істинна причина бажання Партії регіонів ліквідувати райради", - вважають у київському БЮТ.

Крім того, за словами БЮТівців, з правової точки зору, ініціатива Партії Регіонів ліквідувати райради суперечить Хартії місцевого самоврядування, ратифікованій Верховною Радою, а також закону про місцеве самоврядування.

"Ця ідея також грубо порушує право киян обирати і бути обраними, що гарантує стаття 38 Конституції України", - вважають вони.

За їхніми словами, щоб скасувати райради, згідно з рішенням Конституційного Суду від 13 червня 2001 р., Верховна Рада має внести зміни до закону про столицю.

Також за відповідне рішення мусять проголосувати депутати Київради.

У свою чергу голова Печерського осередку партії Віталія Кличка "УДАР" Михайло Мошкола закликав киян "разом відстояти своє право на вибори".

"Ми переконані, що влада не повинна боятися діалогу зі своїми виборцями, владу в місті мають обирати та контролювати кияни, а місцеве самоврядування мусить починатися на рівні районів", - заявив член партії, депутат Київради Анатолій Коваленко, повідомляє прес-служба Блоку Кличка.

Депутат висловив подив заявам свого колеги Валерія Карпунцова, який підтримав ідею ліквідації райрад, водночас висловивши припущення, що такі думки викликані тим, що Карпунцов є членом однієї з партій соціал-демократичного спрямування, "яка в силу різних причин не може сьогодні претендувати навіть на присутність у райрадах столиці". 

"Впевнений, що адекватну оцінку діям та бездіяльності нинішнього мера міста і його більшості у Київраді повинно дати керівництво держави зокрема, а кияни - висловити свою оцінку міській владі загалом на найближчих виборах у Києві, що без сумніву мають відбутися 31 жовтня 2010 року" -  заявив Коваленко.

Як відомо, раніше ЗМІ писали про те, що Партія регіонів намагається ліквідувати райони і, відповідно, райради Києва з метою скасування виборів у столиці восени цього року.

Проте у Партії регіонів цю інформацію спростували.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ