Архітектор: Монумент Незалежності не обслуговується, металеві конструкції руйнуються



Фото palermo.ru

Віце-президент київської організації ЮНЕСКО Георгій Духовичний вважає, що монумент Незалежності на Майдані недостатньо обслуговується.

"Я хочу сказати, що він (монумент) не обслуговується. Постійного нагляду потребує кожний архітектурний об'єкт, який збудовано навіть у нормальному режимі, а не в тому режимі поспіху, в якому був зроблений Майдан...", - сказав він в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

"Це був такий цирковий фокус. Ми встановили черговий сумнівний рекорд для Книги рекордів Гіннеса. Той каркас, на якому зібрано цю колону, - не металевий з титану чи неіржавіючої сталі, а він має деталі з чорного металу, які потребують захисту від корозії. І це потрібно робити постійно...", - додав Духовичний.

Він зазначив, що 9 років - це "немалий строк" для такого монументу, як на Майдані Незалежності.

"Зважаючи на те, що під монументом ходить метро, біля монументу їздить транспорт у великій кількості, це - постійна вібрація, яка дуже негативно впливає на металеві конструкції. Вони руйнуються в такому режимі", - сказав Духовичний.

Тому, на його думку, треба постійно обслуговувати ці конструкції, як обслуговується Ейфелева вежа, або Родіна-Мать.

"І хоча цей монумент зроблений з неіржавіючої сталі та титану, навіть він потребує обслуговування", - додав архітектор.

Водночас Духовичний вважає, що реконструкція Майдану Незалежності не на часі.

На його думку, розмови про реконструкцію відбуваються через "традиційну для Києва суматоху періоду зміни керівництва".

"По-перше, це дуже зручна ситуація для того, щоб відволікти увагу і киян, і українців від справжніх проблем міста. Треба постійно ставити одне питання: на часі чи не на часі ця програма?", - сказав Духовничний.

"Майдан, безумовно, не є архітектурним шедевром. Він потребує зваженої реконструкції. Але це колись, коли країна і місто будуть у змозі зробити це, будуть мати гроші, і все інше в місті буде добре. Однак зараз, коли ми маємо море розливане проблем з об'єктами культурної спадщини - якщо не падають, то розвалюються, якщо не розвалюються, то перебудовуються, - треба повертати Києву в першу чергу його традиційне історичне середовище", - додав він.

Як відомо, новопризначений архітектор Києва Сергій Целовальник нещодавно заявив, що йому не подобається нинішній вигляд Майдану Незалежності і він за те, щоб його переробити.

У свою чергу архітектор Лариса Скорик заявила, що говорити про новий вигляд Майдану Незалежності можна лише в контексті комплексної реконструкції Хрещатика.

Раніше начальник Головного управління охорони культурної спадщини Руслан Кухаренко заявив, що монумент незалежності України може звалитися.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ