ЮНЕСКО передумав включати Софію до "чорного списку"


Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО зняв з розгляду питання про внесення Софійського собору й Києво-Печерської лаври в перелік об'єктів підвищеного ризику.

Про це заявила радник Нацкомісії зі справ ЮНЕСКО МЗС Роксолана Іванченко, повідомляє "Комерсант".

За її словами, Комітет задовольнили обіцянки української сторони впорядкувати будівництво в центрі Києва та ввести мораторій на забудову прилеглих до цих об'єктів територій.

Однак, відзначає видання, якщо держава не виконає ці обіцянки, загроза включення пам'ятників у так званий чорний список може виникнути знову.

Так, директор Національного заповідника "Софія Київська" Неля Ку ковальська заявила, що ще не бачила офіційного протоколу засідання й не знає, як сформульоване рішення.

"У будь-якому разі, якщо Україна не виконає даних ЮНЕСКО обіцянок, загроза виключення наших пам'ятників зі списку всесвітньої спадщини може виникнути знову", - пояснила вона.

Проте начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко наголошує, що внесення об'єкта в перелік об'єктів підвищеного ризику не означає його виключення зі списку всесвітньої спадщини.

"Навпаки, потрібно домагатися визнання пам'ятників об'єктами підвищеного ризику, оскільки після цього на їхній ремонт або реставрацію виділяються міжнародні гранти", - пояснив Кухаренко.

Як відомо, після інспекції об'єкта навесні 2009 року експерти ЮНЕСКО рекомендували українській стороні розширити буферну зону Софійського собору до Хрещатика й Бессарабської площі, а також ввести мораторій на зведення висоток у центрі міста й на схилах Дніпра.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ