Київські озера небезпечні для здоров'я?


Довге прогрівання озер при такій температурі, яка спостерігається останнім часом, "вбиває" воду, тому купання у водоймі може обернутися серйозними проблемами зі здоров'ям.

Про це пише "Комсомольська правда".

За словами директора Інституту водогосподарських екологічних проблем Анатолія Яцика, пекуче сонце нагріває воду і знижує в ній рівень кисню, відповідно риби та водорості не можуть вижити.

"Усі застоюється і починає гнити. Через це ми отримуємо неприємний колір і запах води. У такому озері не можна купатися - воно вважається брудним. Так що фахівці СЕС повинні мало не щодня брати воду на аналізи і закривати ті водойми, де вона не буде відповідати нормам", - сказав Яцик.

Однак у столичній санепідемслужбі запевнили, що стан якості води у них під контролем, і на тих озерах, де вони беруть забір води на аналізи, купатися можна.

Завідуючий відділенням гігієнічних проблем екології Київської СЕС Сергій Тимошенко розповів, що кожні 10 днів вони беруть з озер і річок воду для перевірки.

"Але ми моніторимо стан тільки тих водойм, які включені до переліку зон відпочинку. Ті, що отримали паспорти, абсолютно безпечні. Є й інші, де відпочинок може закінчитися походом до лікаря", - сказав Тимошенко.

Лікарі також радять не купання в тих водоймах, які не отримали санітарного паспорта.

"Через те що почали гнити водорості, у воді з'являються паразити, які можуть стати причиною безлічі шкірних захворювань. У першу чергу людина після купання в такій воді може отримати запалення шкіри, так званий дерматит. Але це лише мала частина того, що можна підчепити в застояній воді", - сказав лікар-дерматолог, віце-президент Асоціації дерматологів Борис Глухенький.
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ