У Мінпаливенерго пояснили, чому треба підняти ціну на газ



Фото grominfo.net
Підвищення цін на газ для населення і граничних цін для підприємств комунальної теплоенергетики з 1 серпня здійснюється з метою їх приведення до економічно обґрунтованого рівня.

Про це повідомляє сайт Мінпаливенерго.

"Роздрібні ціни на природний газ для населення та граничний рівень ціни для підприємств ТКЕ залишаються незмінними з 1 грудня 2008 року і не відповідають економічно обґрунтованим рівням. Діючі ціни для населення є найнижчими серед країн пострадянського простору", йдеться в повідомленні.

У Мінпаливенерго нагадують, що для потреб населення щорічно необхідно 27 мільярдів куб.м природного газу, з яких 18 мільярдів куб.м природного газу власного та 9 мільярдів куб.м імпортованого газу.

"Проблема підвищення цін на природний газ для населення та підприємств ТКЕ є найбільш актуальною для України у зв'язку із різким зростанням ціни на імпортований природний газ ( 2008 рік - 179$; 2009 рік - 232,98$; I півріччя 2010 року - 264,39$)", йдеться в повідомленні.

За даними Мінпаливенерго, діюча ціна на природний газ для підприємств ТКЕ становить лише 30,5% від її економічно обґрунтованого рівня. 

У 2010 році значно збільшена сума необхідної компенсації з держбюджету різниці в цінах закупівлі імпортованого газу та його реалізації підприємствам ТКЕ стала непосильним навантаженням на бюджет країни.

При цьому ціна газу власного видобутку, яка є складовою роздрібних цін для населення  залишається незмінною з 2008 року.

"Подальше стримування зростання цін для населення може призвести до катастрофічного падіння видобутку вітчизняного газу і як наслідок, необхідності закуповувати для населення імпортований природний газ", йдеться в повідомленні.

Як відомо, Нацкомісія регулювання електроенергетики з 1 серпня підвищила роздрібні ціни на газ для населення та підприємств комунальної теплоенергетики в середньому на 50%.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ