У Софії хочуть відновити богослужіння. Пожертвують фресками?


Українська православна церква Московського патріархату виношує плани по проведенню служб у Софійськім соборі.

Про це на одній із прес-конференцій заявив митрополит Володимир, і навіть взявся за втілення задуму в життя, пише "Газета по-київськи".

Так, на ім'я президента й прем'єра за підписом Володимира спрямовані листи з проханням дозволити проводити в Соборі щоденні служби.

Видання наголошує, що коли про плани стало відомо Київському патріархату, його глава Філарет виступив із протестом. Але якщо церкви проводитимуть служби по черзі, то Київський патріархат не проти.

Про шкоду для унікальних фресок церковники думають в останню чергу.

За словами заступника директора заповідника Вадима Кириленка, чим небезпечне проведення служб в історичній пам'ятці, красномовно свідчить досвід Андріївської церкви, яку передали Українській автокефальній церкві.

Там спочатку обіцяли проводити служби двічі в рік, але поступово перейшли на щоденні богослужіння, через що живопис і позолота покриті шаром кіптяви, будинок тріскається, але його навіть не дозволяють закрити для відновних робіт.

За словами головного художника-реставратора заповідника Софійського собору Анатолія Остапчука, усього в Софії збереглося 260 кв. м мозаїк і 3000 кв. м фресок XI століття

"Половина з того, що існувало - було 640 кв. м мозаїк і 6000 кв. м - фресок. Але цінність їх навіть не в площі, а в тому, що вони дійшли до нас повністю, без змін і переробок. У світі існують мозаїки й фрески старіші, але вони в основному вціліли фрагментарно, з домальованими пізніше ділянками", - сказав реставратор.

Завідуюча відділом "Софійський музей" Лариса Русенко каже, що зараз фрески Софії - "як відкриті рани", мовляв, "найменша кіптява - і розписи зникнуть".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ