Вартість парковки у Києві зменшиться до 2 гривень на годину?



Фото idioteka.com
Державна інспекція з контролю за цінами має намір у судовому порядку оскаржити чинні в Києві тарифи на паркування.

Проведена інспекторами перевірка КП "Київтранспарксервіс" показала, що при формуванні тарифів підприємство включило витрати, яких воно не несе, або послуги, яких реально не надає, пише "Деловая столица".

Так, у калькуляцию діючих тарифів увійшла вартість будівництва нових паркінгів, устаткування парковок системами відеоспостереження, закупівля паркоматів, оплата витрат на оформлення земле відведень тощо.

"Але усім відомо, що "Київтранспарксервіс" використовує тільки існуючі паркувальні майданчики, та й ті без оформленого права землекористування, камер відеоспостереження ніхто не встановлює, закупівля паркоматів здійснюється за кошти бюджету. А вже брати гроші за будівництво нових паркінгів, тобто за послуги, що будуть надані киянам у майбутньому і без їхньої згоди, взагалі протизаконно", - наголосили у Держінспекції.

Як повідомлялося раніше, згідно з Правилами паркування транспортних засобів розмір паркувального збору, кошти від сплати якого надходять у міський бюджет, установлений на рівні 0,17 гривні на годину для звичайного майданчика і 0,51 гривні на годину для обладнаного шлагбаумами й охороною.

Ця ж постанова дозволяє операторові паркування додатково стягувати з водіїв плату за свої послуги (заробітна плата працівникам, прибирання сміття, нанесення дорожньої розмітки, закупівля спецодягу, обслуговування касових апаратів тощо).

Але навіть разом з цим, за словами голови громадської організації "Комітет прямої дії" Дмитра Гнапа, година утримання одного паркувального майданчика в Києві обходиться підприємству не в 5,7 або 10 гривень, а в 1,57 гривні.

"Навіть ця калькуляція явно завищена, тому що багато зазначених в ній витрат насправді  менші, ніж прописано в документі. Але як би те ні було, економічно обґрунтованим тарифом на паркування по всій території міста є не більш 2 гривень на годину", - сказав Гнап.

Як не парадоксально, але Окружний адміністративний суд Києва, до якого 27 квітня звернулася Держінспекція з контролю за цінами, визнав її аргументи непереконливими.

Тепер представники інспекції звернулися з позовом у Київський апеляційний окружний суд, у якому просять не тільки знизити тарифи, але і накласти на "Київтранспарксервіс" штраф у розмірі 43,5 мільйона гривень за необґрунтоване завищення тарифів, відзначає видання.

Третьою стороною в суперечці виступає ГО "Комітет прямої дії", юристи якого домоглися нинішньої навесні заборони блокування коліс транспортних засобів.

Залучити до розгляду позивачі мають намір і прокуратуру, який буде цікаво довідатися деякі подробиці фінансової діяльності комунального підприємства, як наприклад, штучне зниження кількості паркомісць, що воно обслуговує.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ